Δύο τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των αρχικών lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ένας τύπος αυξήθηκε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αλλαγές στα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου, του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κατά τη διάρκεια των lockdown σε 11 πόλεις – Πεκίνο, Oυχάν, Μιλάνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Δελχί.

Αφού υπολόγισαν την επίδραση των καιρικών συνθηκών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του διοξειδίου του αζώτου ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ οι συγκεντρώσεις όζοντος αυξήθηκαν. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας σημαντικός ατμοσφαιρικός ρύπος από τις εκπομπές οχημάτων και σχετίζεται με αναπνευστικά προβλήματα. Το όζον είναι επίσης επιβλαβές για την υγεία και καταστρέφει τις καλλιέργειες, όπως σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις PM2,5 μειώθηκαν κατά τη διάρκεια κλειδώματος σε όλες τις πόλεις εκτός από το Λονδίνο και το Παρίσι. Τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 μπορεί να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας όπως το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις.

Για τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances, ο επικεφαλής συγγραφέας Zongbo Shi, καθηγητής ατμοσφαιρικής βιογεωχημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι η ταχεία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθεί ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων στην ποιότητα του αέρα.

«Οι περιορισμοί του πρώτου lockdown οδήγησαν σε απότομες αλλαγές στα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα του αέρα ήταν πιο περίπλοκες από ό,τι νομίζαμε και μικρότερες από ό, τι περιμέναμε», ανέφερε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής Shi σημείωσε ότι οι καιρικές αλλαγές μπορούν να καλύψουν τις αλλαγές στις εκπομπές στην ποιότητα του αέρα: «Είναι σημαντικό ότι η μελέτη μας παρείχε ένα νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, διαχωρίζοντας τις επιπτώσεις του καιρού και της εποχής από τις επιπτώσεις των αλλαγών στις εκπομπές λόγω lockdown», εξήγησε.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Roy Harrison, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε ότι «η μείωση του διοξειδίου του αζώτου θα είναι επωφελής για τη δημόσια υγεία – οι περιορισμοί στις δραστηριότητες, ιδίως στην κυκλοφορία, έφεραν μια άμεση μείωσή του σε όλες τις πόλεις». Ο Harrison σημείωσε ότι εάν παρέμεναν παρόμοιοι περιορισμοί στην κίνηση, τα μέσα ετήσια επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στις περισσότερες περιοχές που μελετήθηκαν θα συμμορφώνονταν με τις οδηγίες ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.