Η κατανάλωση ξηρών καρπών από τα μέσα της ζωής μας και μετά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης παρακολούθησαν σχεδόν 17.000 άτομα από το 1993 έως το 2016, αξιολογώντας πρώτα τη διατροφή τους και, αργότερα, τη γνωστική τους λειτουργία. Τα άτομα που άρχισαν να τρώνε ξηρούς καρπούς στα 40 τους δύο φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο είχαν πάνω από 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τη μνήμη όταν ήταν άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Age and Aging, έδειξε επίσης ότι όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς μία φορά την εβδομάδα είχαν σχεδόν το ίδιο όφελος, καθώς είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία στα 60, 70 και 80 τους χρόνια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με πιο έντονη γνωστική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή. Το 2019, μια μελέτη σε σχεδόν 5.000 άτομα άνω των 55 ετών, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ποσότητας ξηρών καρπών ίση με μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να βελτιώσει τη σκέψη, τη μνήμη και τη συλλογιστική των ανθρώπων έως και 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, συνιστάται να μην καπνίζουμε, να διατηρούμε σε υγιή επίπεδα τη χοληστερόλη και την αρτηριακή μας πίεση, να ασκούμαστε τακτικά, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Η λήψη μέτρων για τη φροντίδα της υγείας της καρδιάς μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής που περιλαμβάνει πηγές ακόρεστου λίπους, όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο.

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα άνοιας είναι απώλεια μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης, δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και στις συνομιλίες ή την εύρεση της σωστής λέξης, σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο και αλλαγές στη διάθεση. Αυτά τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ήπια και μπορεί να επιδεινωθούν με τον χρόνο.