Ο αριθμός θανάτων από την Covid-19 ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια πριν από μερικές μέρες – λίγο περισσότερο από έναν χρόνο από τότε που αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ουχάν της Κίνας από τον νέο κορωνοϊό.

Ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται ταχύτερα κάθε ημέρα που περνάει. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο νεκρών, αλλά μόνο τρεις μήνες για να διπλασιαστεί αυτός ο θλιβερός αριθμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα υψηλότεροι, επειδή πολλά κρούσματα δεν διαγιγνώσκονται και άνθρωποι πεθαίνουν από υποκείμενες παθήσεις, όπως οι καρδιακές, οι οποίες μπορούν να τους κάνουν πιο ευάλωτους στον ιό.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι κατά μέσο όρο, οι συνολικοί θάνατοι είναι 20% υψηλότεροι από τους αναφερόμενους», δήλωσε ο Δρ Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

«Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπως ο Ισημερινός, το Περού ή η Ρωσία, όπου οι συνολικοί θάνατοι είναι 300-500% υψηλότεροι από τους αναφερόμενους θανάτους … αλλά όπου έχουμε ολοκληρωμένα δεδομένα, η μέση αναλογία είναι 20%», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει περισσότερους από 400.000 θανάτους από την Covid-19, τους περισσότερους στον κόσμο και περίπου το 19% του παγκόσμιου συνόλου. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τους 4.000 τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις πρώτες θέσεις της τραγικής λίστας με τον αριθμό θυμάτων καταλαμβάνουν η Βραζιλία (211.491), η Ινδία (152.718), το Μεξικό (142.832) και η Μεγάλη Βρετανία (91.643).

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωσή του και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων.

Η διανομή του εμβολίου σε ανεπτυγμένες χώρες που ξεκίνησαν νωρίς τους εμβολιασμούς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει μειώσει ακόμη το ποσοστό των θανάτων και μια ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η άνιση διανομή του εμβολίου στις διάφορες χώρες σημαίνει ότι η ανοσία της αγέλης δεν θα επιτευχθεί φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε μερικές χώρες, δεν πρόκειται να προστατεύσει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ Soumya Swaminathan.