Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson αποδείχθηκε ασφαλές και δημιούργησε μια πολλά υποσχόμενη ανοσοαπόκριση σε εθελοντές στις φάσεις Ι και ΙΙ των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine

Εάν οι κλινικές δοκιμές φάσης III που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη είναι επιτυχείς, η εταιρεία σκοπεύει να ζητήσει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα έχει πρακτικά πλεονεκτήματα έναντι των εμβολίων των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται σήμερα, επειδή χρειάζεται μόνο μία δόση και δεν χρειάζεται αποθήκευση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Περίπου 800 εθελοντές σε δύο ηλικιακές ομάδες, 18-55 και 65 ετών και άνω, έλαβαν το εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο.

Αντισώματα κατά του κορωνοϊού βρέθηκαν μετά από 29 ημέρες στο 90% όλων των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο και στο 100% των εθελοντών στην ομάδα ηλικίας 18-55 μετά από 57 ημέρες. Αυτά τα αντισώματα παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα μετά από 71 ημέρες στη νεότερη ομάδα εθελοντών. Η Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανοσολογικές αντιδράσεις και στη μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα σύντομα.

Μερικοί εθελοντές στην ηλικιακή ομάδα 18-55 έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 56 ημέρες. Αυτό προκάλεσε «περισσότερο από διπλάσια αύξηση των αντισωμάτων», όπως ανέφερε η Johnson & Johnson.

Το New England Journal of Medicine ανέφερε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου ήταν προβλέψιμες – πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος στο σημείο της ένεσης: «Τα προφίλ ασφάλειας και ανοσογονικότητάς του υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του υποψήφιου εμβολίου», κατέληξε η επιστημονική δημοσίευση.

Η εταιρεία ελπίζει να δημοσιεύσει αποτελέσματα στα τέλη Ιανουαρίου από τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ, που πραγματοποιούνται με συμμετοχή περίπου 45.000 εθελοντών. Αυτή η φάση θα δείξει επί της ουσίας εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τη μόλυνση ή τα συμπτώματα της Covid-19.