Ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που χορηγείται όχι ενέσιμα αλλά με ρινικό σπρέι δείχνει πολλά υποσχόμενο στις πρώτες δοκιμές που έγιναν σε ζώα.

Δύο δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν σε τρωκτικά τα οποία εμφάνισαν απόκριση αντισωμάτων και Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ήταν αρκετά ισχυρή για να καταστείλουν τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Το εμβόλιο μείωσε επίσης τη βλάβη των πνευμόνων, τη φλεγμονή και τη σοβαρότητα της νόσου σε τρωκτικά που είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στην Αγγλία και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

«Βρήκαμε ότι η χορήγηση αυτού του εμβολίου μέσω ρινικού σπρέι προστατεύει πλήρως τα ζώα από την “αποβολή” του ιού, η οποία προκαλεί τη μετάδοσή του. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοποίηση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μέσω ρινικού σπρέι μπορεί να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό και να αναπτύξουν λοιμώξεις αλλού στο σώμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Muhammad Munir, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

«Αν και το εμβόλιο έδειξε πολλά υποσχόμενη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε αυτές τις δοκιμές σε ζώα, απαιτούνται ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί η δυνατότητα εφαρμογής του και να ληφθούν εγκρίσεις», πρόσθεσε ο Δρ Munir σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Το εμβόλιο μέσω ρινικού σπρέι βασίζεται σε έναν κοινό ιό πουλερικών που ονομάζεται Newcastle Disease Virus (NDV), ο οποίος μπορεί να αναπαραχθεί στον άνθρωπο, αλλά είναι αβλαβής. Η ερευνητική ομάδα τροποποίησαν τον NDV για να παράγει τις ακίδες πρωτεΐνες του ιού SARS-CoV-2, ώστε να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτίθεται στον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο BioRxiv, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ένα εμβόλιο μέσω ρινικού σπρέι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, επειδή θα μπορούσε να παραχθεί χρησιμοποιώντας υπάρχουσες παγκόσμιες υποδομές για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η επεκτασιμότητα και η οικονομική παραγωγή καθιστούν αυτό το εμβόλιο κατάλληλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mohammed Rohaim, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.