H Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προβληματίζουν τους ειδικούς της υγείας και τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη:

«Το θέμα των μεταλλάξεων είναι ένα θέμα έρευνας ακόμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε προσοχή.

»Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων.

»Ειδικά στην Πορτογαλία, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και στην διάρκεια των εορτών, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, ήταν ανοιχτή η εστίαση. Γενικά υπήρχε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων που κατά την γνώμη τους αυτή έφερε κυρίως την μεγάλη επιδημιολογική επιδείνωση που υπάρχει τώρα.

»Και το ίδιο λένε συνάδελφοι και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Άρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά την μετάλλαξη θα την ελέγξουμε και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

»Γενικά φαίνεται ότι η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στην εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό. Αλλά σίγουρα αυτή την στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι, άρα πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα με άνοιγμα της οικονομίας σιγά- σιγά, με μέτρα και προσοχή, για να μπορέσουμε να πάμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την χώρα από κει και πέρα».