Από την πρώτη ημέρα του ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξέδωσε μια νέα σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων και οδηγιών που στοχεύουν στην ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού που τόσο σκληρά έχει πλήξει τη χώρα.

Το πρώτε εξ αυτών απαιτεί από όλους όσοι βρίσκονται σε ομοσπονδιακά κτίρια να φορούν μάσκα προσώπου και να ασκούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Η οδηγία ισχύει για επισκέπτες, ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και ομοσπονδιακούς εργολάβους.

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα κατευθύνει τους ομοσπονδιακούς οργανισμούς να λάβουν μέτρα για να απαιτήσουν τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του CDC σχετικά με τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση σε ομοσπονδιακά κτίρια και ομοσπονδιακούς χώρους, τόσο από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους όσο και από εργολάβους», ανέφερε ο Jeff Zients, συντονιστής δράσης κατά της Covid-19 της κυβέρνησης Biden.

«Ο Πρόεδρος θα καλέσει κυβερνήτες, αξιωματούχους δημόσιας υγείας, δήμαρχους, επικεφαλής επιχειρήσεων και άλλους να εφαρμόσουν τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα δημόσια μέτρα για τον έλεγχο της Covid-19», είπε.

Ο Biden θα διατάξει επίσης τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν τον νόμο Αμυντικής Παραγωγής για να επιταχύνουν την κατασκευή και παράδοση εξοπλισμού και προμηθειών σχετικών με την πανδημία στις υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων μασκών τύπου N95, προστατευτικές στολές, γάντια, τεστ και άλλο εξοπλισμό.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση δημιούργησε το Covid-19 Pandemic Testing Board, με στόχο να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της συλλογής, κοινοποίησης και ανάλυσης δεδομένων για τον κορωνοϊό στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν online πίνακες, ώστε το κοινό να βλέπει δεδομένα σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο σχετικά με τα κρούσματα, τα τεστ, τους εμβολιασμούς και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος επίσης της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός 100 εκατομμυρίων ανθρώπων τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης έλαβε εντολή να δημιουργήσει ομοσπονδιακά υποστηριζόμενα κέντρα εμβολιασμού, με στόχο το άνοιγμα 100 τον επόμενο μήνα. Το CDC, επίσης, διατάχθηκε να ξεκινήσει ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα στα φαρμακεία για τη διάθεση εμβολίων τον Φεβρουάριο.