Η κολχικίνη, μια γνωστή φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της περικαρδίτιδας, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης κάνουν την κολχικίνη το μόνο από του στόματος φάρμακο που αποδείχθηκε αποτελεσματικότητα έναντι της νόσου Covid-19.

Το Ινστιτούτο Καρδιάς του Μόντρεαλ (MHI) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας COLCORONA που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ασθενείς παγκοσμίως.

Η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη –και στην Ελλάδα-, τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική. Ήταν η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για από του στόματος θεραπεία κατά της Covid-19.

Οι συμμετέχοντες δεν νοσηλεύονταν κατά την εγγραφή τους στην έρευνα, ωστόσο, είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κολχικίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 44%, την πιθανότητα διασωλήνωσης κατά 50% και την πιθανότητα νοσηλείας κατά 25% σε ασθενείς με Covid-19, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η ερευνητική ομάδα του MHI δήλωσε ότι η χρήση κολχικίνης σε ασθενείς που κινδυνεύουν από επιπλοκές θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής μορφής της νόσου. Ο μειωμένος αριθμός νοσηλειών μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και να εξοικονομήσει πόρους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα για την επίδραση της κολχικίνης ξεκίνησε στην Ελλάδα ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, σε 120 ασθενείς και τα ενθαρρυντικά της αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στη μελέτη GRECCO 19, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας  Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Παρότι τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της Covid-19, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το φάρμακο θα χορηγείται με μορφή χαπιού τις πρώτες ημέρες μετά τη θετική διάγνωση στον κορωνοϊό με μοριακό τεστ, πάντα με ιατρική συνταγή και ενδείκνυται για ασθενείς με ηλικία άνω των 60 ετών, ασχέτως αν έχουν υποκείμενο νόσημα και ασθενείς ηλικίας 18-60 με υποκείμενο νόσημα ή πυρετό άνω του 38 επί 48 ώρες.