Οι βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας στην καρδιά δεν μπορούν να ανατραπούν με την άσκηση και δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος «παχύς αλλά υγιής», όπως προειδοποιούν Ισπανοί ερευνητές.
«Η άσκηση δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Alejandro Lucia, καθηγητής φυσιολογίας και άσκησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Τα ευρήματα της μελέτης «αντικρούουν την αντίληψη ότι ένας σωματικά ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις επιβλαβείς επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας», τόνισε.
Ο Lucia και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 528.000 ενήλικες που εργάζονται στην Ισπανία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 42 χρόνια και σχεδόν στους 7 στους 10 ήταν άνδρες.
Περίπου το 42% αυτών είχαν φυσιολογικό βάρος. Το 41% ήταν υπέρβαροι και το 18% ήταν παχύσαρκοι. Οι περισσότερα δεν ασκούνταν (63,5%), το 12,3% έκαναν κάποια άσκηση, αλλά όχι αρκετή και το 24,2% ασκούνταν τακτικά.
Περίπου το 30% των συμμετεχόντων είχαν υψηλή χοληστερόλη. Το 15% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και το 3% είχε διαβήτη.
Ανεξάρτητα από το πόσο ασκούντα, ωστόσο, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνα των οποίων το βάρος ήταν φυσιολογικό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το European Journal of Preventive Cardiology.
Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους που ασκούνταν, τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνταν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν διαβήτη και πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Κάποιος δεν μπορεί να είναι ”παχύς αλλά υγιής”, προειδοποίησε ο Lucia.
Όμως, οι ερευνητές δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της άσκησης. Σε όλες τις κατηγορίες βάρους, οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή υψηλής χοληστερόλης, σύμφωνα με τα ευρήματα. Επίσης, ο κίνδυνος διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώθηκε καθώς η σωματική δραστηριότητα αυξήθηκε.
«Αυτό μας λέει ότι όλοι, ανεξάρτητα από το σωματικό μας βάρος, πρέπει να είμαστε σωματικά δραστήριοι για να προστατεύουμε την υγεία μας», δήλωσε ο καθηγητής Lucia. «Περισσότερη δραστηριότητα είναι καλύτερη, οπότε το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα είναι καλύτερο από το περπάτημα για 15 λεπτά την ημέρα», σημείωσε.
Όμως είναι εξίσου σημαντικό να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία: «Η απώλεια βάρους θα πρέπει να παραμείνει πρωταρχικός στόχος για τις πολιτικές υγείας μαζί με την προώθηση δραστήριου τρόπου ζωής», κατέληξε.