Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προέβη σε ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με το πότε δημιουργείται ανοσία στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό:

«Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο φάσεις. Τη φάση της πρώτης δόσης και τη φάση της δεύτερης δόσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει ξεκάθαρο, ότι η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και τα αντισώματα αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουν γύρω στη 15η ημέρα ένα επίπεδο, επαναλαμβάνω, προστατευτικό κατά 52%.

»Επομένως, εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται και είναι αυστηρό, μετά από 21 ημέρες, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος αυτό που θα λέγαμε το «διαβατήριο» για την ανοσία του.

»Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, το ποσοστό της προστασίας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%. Και θα πρέπει να τονίσω και κάτι άλλο, ότι παρά το γεγονός ότι στα ηλικιωμένα άτομα, που ήταν η ομάδα που εκλήθη από τις πρώτες να εμβολιαστεί, υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερων ατόμων. Επομένως, η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και για την προστασία του ατόμου.

»Αυτές τις ημέρες γίνεται και συζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για διάφορα χρονοδιαγράμματα που τροποποιούν το σχήμα το οποίο τηρούμε στη χώρα μας από 4, 6 μέχρι 12 εβδομάδες για να γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας εμβολιασμού, που είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών που έχουν αποδώσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με αυτό το σχήμα.

»Θα ήθελα να πω ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που είπαμε ότι φτιάχνονται, παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει αυτό το «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί. Οι περισσότερες “αστοχίες” του εμβολίου, είναι ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά από τον εμβολιασμό, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά από τη 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

»Το “παράθυρο” αυτό που ανέφερα δικαιολογεί και γιατί μεμονωμένα άτομα ή και πολλά άτομα, όπως συμβαίνει και συνέβη και στη χώρα μας σε δομές, μετά από τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση νόσησαν. Η πρώτη δόση, βέβαια, θα τους βοηθήσει στο να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση και ο εμβολιασμός θα συμπληρωθεί μετά από τη φάση την οξεία που θα περάσει και την ανάρρωσή τους κανονικά, ούτως ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τον εμβολιασμό».