Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και ενάντια στις νέες, πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που βρέθηκαν αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, υποστηρίζουν επιστήμονες από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Οι πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν τις νέες μεταλλάξεις. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτό ισχύει.

Οι νέες μεταλλάξεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλές χώρες και φαίνεται ότι μπορούν να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα πιο εύκολα από την αρχική εκδοχή του κορωνοϊού που ξεκίνησε την πανδημία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν με βάση τις παλαιότερες παραλλαγές του ιού, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες, αν και ίσως όχι τόσο πολύ. Υπάρχουν ήδη κάποια πρώιμα αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από τη βρετανική μετάλλαξη.

Για την έρευνα της Moderna, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από οκτώ άτομα που είχαν λάβει τις συνιστώμενες δύο δόσεις του εμβολίου. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά υποδηλώνουν ότι η ανοσία από το εμβόλιο ισχύει και για τις νέες παραλλαγές: Τα εξουδετερωτικά αντισώματα, που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Τα δείγματα αίματος που εκτέθηκαν στις νέες παραλλαγές φάνηκαν να έχουν επαρκή αντισώματα για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα εξουδετέρωσης, αν και δεν ήταν τόσο ισχυρό για την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, όσο για τη βρετανική.

Η Moderna λέει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η προστασία έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής μπορεί να χάνεται πιο γρήγορα. Η φαρμακοβιομηχανία εξετάζει τώρα εάν μια τρίτη δόση μπορεί να κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο. Όπως και άλλοι επιστήμονες, η εταιρεία διερευνά επίσης εάν θα είναι επωφελής ο επανασχεδιασμός του εμβολίου για να ταιριάζει καλύτερα στις νέες παραλλαγές.

Ο Stephane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να λαμβάνουμε δράση προληπτικά καθώς εξελίσσεται ο ιός».