Η Ε.Ε. προειδοποιεί για αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται στα εδάφη της σε χώρες εκτός της Ένωσης, όπως η Βρετανία, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την AstraZeneca, η οποία δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει τις συμφωνηθέντες δόσεις του εμβολίου της στα κράτη-μέλη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το εργοστάσιο της AstraZeneca που κατασκευάζει κυρίως τις δόσεις για την Ε.Ε. βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, όμως το εργοστάσιο της Pfizer που παράγει τις δόσεις για τη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο Βέλγιο – γι’ αυτό και η «απειλή» της Ε.Ε. για έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων.

Τα νέα σχέδια διανομής της φαρμακευτικής εταιρείας θεωρήθηκαν «απαράδεκτα», καθώς η βρετανική/σουηδική φαρμακοβιομηχανία «απροσδόκητα» ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στον αρχικό προγραμματισμό.

Η Ε.Ε. αναμένεται να λάβει 100 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι χώρες της Ένωσης θα λάβουν τελικά μόνο το ήμισυ αυτών, παρά τις μεγάλες, προκαταβολικές αγορές του εμβολίου, πριν από την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τον Αύγουστο, η Ε.Ε. είχε προαγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων.

Σε μια φορτισμένη τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, υπογράμμισε ότι η εταιρεία πρέπει να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ο EMA αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της κυρίας Von der Leyen ανέφερε: «Κατέστησε σαφές ότι αναμένει από την AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία προαγοράς. Υπενθύμισε στον κ. Soriot ότι η Ε.Ε. έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή του εμβολίου θα αυξηθεί ακόμη και προτού χορηγηθεί η υπό όρους άδεια χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

»Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην παραγωγή του σύνθετου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις και να εκμεταλλευτεί όλους τους πιθανούς τρόπους για γρήγορη παράδοση».

Η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., η Στέλλα Κυριακίδη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συμπεριφορά της εταιρείας, προειδοποιώντας ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις που δόθηκαν για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων δεν ήταν ικανοποιητικές.