Καθώς οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού απλώνονται σε όλο τον κόσμο, η ιδέα για χρήση όχι μίας, αλλά δύο μασκών προσώπου γίνεται πιο διαδεδομένη.

Ο Δρ Anthony Fauci, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην πιθανή πρόσθετη προστασία από τη χρήση μιας δεύτερης μάσκας: «Πιθανότατα αυξάνει την προστασία, καθώς είναι μια φυσική κάλυψη για την αποφυγή εισόδου σταγονιδίων και ιών».

«Έτσι, εάν έχετε κάλυψη με ένα στρώμα, τοποθετώντας ακόμα ένα στρώμα είναι λογικό ότι πιθανότατα θα έχετε πιο αποτελεσματική κάλυψη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε ανθρώπους να φορούν δύο μάσκες», συνέχισε ο Δρ Fauci. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Προέδρου Biden, για παράδειγμα, αρκετοί παρευρισκόμενοι φορούσαν χειρουργικές μάσκες κάτω από τις υφασμάτινές τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο συνιστά στους πολίτες να φορούν μάσκες που έχουν «δύο ή περισσότερα στρώματα από υφάσματα που αναπνέουν και μπορούν να πλυθούν», αλλά και άλλους οργανισμούς δημόσιας υγείας, οι μάσκες προσώπου μπορούν να μπλοκάρουν έως και το 70% των σωματιδίων του κορωνοϊού.

Επί του παρόντος, πάντως ούτε το CDC ούτε κάποιος άλλο οργανισμός έχει κάνει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας.

Ωστόσο, το πόσο καλά μας προστατεύει μια μάσκα εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τύπος του υφάσματος, ο αριθμός των στρωμάτων του υφάσματος και το πόσο καλά ταιριάζει στο πρόσωπό μας.

Η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική θεωρητικά, όμως μπορεί επίσης να δυσκολέψει την αναπνοή, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο να τη βγάζουμε συχνότερα ή να τη φορούμε λιγότερο, ακυρώνοντας τελικά τον σκοπό της.

«Είναι δίκοπο σπαθί», δήλωσε ο Δρ Leonard Krilov: «Ένα επιπλέον στρώμα προστασίας μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα, αλλά αυτό το επιπλέον στρώμα μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή, καθιστώντας πιο πιθανό να τραβήξετε τη μάσκα για να αναπνεύσετε καλύτερα και να μην τη διατηρήσετε επαρκώς στη θέση της».