Η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να μην είναι μόνο πιο μεταδοτική αλλά επίσης πιο θανατηφόρα, δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson σε συνέντευξη Τύπου.

«Εκτός από την ταχύτερη εξάπλωση, φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας», ανέφερε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος «παραμένουν αποτελεσματικά», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί «με άνευ προηγουμένου ρυθμό».

Ωστόσο, ειδικοί της χώρας είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη μετάλλαξη.

Ο σερ Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με την νέα παραλλαγή.

«Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει πολλή αβεβαιότητα γύρω από αυτούς τους αριθμούς και χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για να έχουμε μια ακριβή εικόνα, αλλά υπάρχει προφανώς ανησυχία ότι έχει προκαλέσει αύξηση της θνησιμότητας καθώς και αύξηση της μεταδοτικότητας», είπε.

Σημείωσε ότι η παραλλαγή δεν σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους που καταλήγουν στο νοσοκομείο, αλλά έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους σε όλους όσοι είχαν αποδειχθεί θετικοί στον ιό.

«Για τους άνδρες στα 60 τους, ο μέσος κίνδυνος είναι ότι για 1.000 άτομα που μολύνονται, περίπου 10 αναμένεται δυστυχώς να πεθάνουν με τον ιό», είπε. «Με τη νέα παραλλαγή, για 1.000 άτομα με τον ιό, περίπου 13 ή 14 αναμένεται να πεθάνουν».

Η πιθανότητα η μετάλλαξη να είναι 30-40% πιο θανατηφόρα προκαλεί επιπλέον προβλήματα στις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της πανδημίας – η Μεγάλη Βρετανία μετράει ήδη περισσότερα από 100.000 θύματα από τον κορωνοϊό και περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ πάνω από 38.000 άτομα νοσηλεύονται με Covid-19.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος στην Αγγλία και έχει πλέον εξαπλωθεί σε 50 κράτη. Η υπηρεσία Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η παραλλαγή υπήρχε στη Μεγάλη Βρετανία από τον Σεπτέμβριο και κυκλοφορούσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.