Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι μεσήλικες να πεθάνουν από Covid-19 είναι υψηλότερος από ό,τι νομίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19  αυξάνεται με την ηλικία, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η ανοδική καμπύλη αυξάνεται εκθετικά πιο απότομα με κάθε επιπλέον δεκαετία.

Ένας στους 800 ανθρώπους που εισέρχονται στην πρώιμη μέση ηλικία, στα 45, θα πεθάνει από Covid-19, για  τους 55χρονος οι πιθανότητες γίνονται 1 στους 240, ενώ για τους 65χρονους οι πιθανότητες γίνονται 1 στους 70, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew Levin, καθηγητής στο Dartmouth College.

Συγκριτικά, τα άτομα που είναι 25 ετών έχουν κίνδυνο θανάτου 1 στις 10.000 από Covid-19  και όσοι είναι 35 ετών έχουν 1 στις 2.700, είπε ο καθηγητής Levin.

«Αυτό σημαίνει ότι η νόσος δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία», σημείωσε ο καθηγητής, «η Covid-19 είναι επικίνδυνη ακόμη και στη μέση ηλικία».

Οι νέοι αριθμοί προέρχονται από μια συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων μελετών για τη συχνότητα εμφάνισης Covid-19  σε χώρες με προηγμένες οικονομίες και βασίζονται συγκεκριμένα σε δεδομένα από 27 μελέτες που καλύπτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ασία και την Ευρώπη.

«Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία και ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στη μέση ηλικία έχουν σημαντικό κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, καθηγητής στο Johns Hopkins Center, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου ενός μεσήλικου Αμερικανού από Covid-19 είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πρόσθεσε ο Levin: Άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 55 πεθαίνουν σχεδόν 18 φορές πιο συχνά από Covid-19  από ό,τι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι σχεδόν 58 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τη λοίμωξη.

Ο Δρ Abhijit Duggal, ένας γιατρός Επειγόντων σε κλινική του Κλίβελαντ σημείωσε ότι «ο θάνατος δεν είναι το μόνο κακό αποτέλεσμα που σχετίζεται με την πανδημία. Εάν κάποιος εκδηλώσει χρόνια πνευμονική νόσο στην ηλικία των 40 ετών επειδή εκτέθηκε σε αυτόν τον ιό, η ζωή του για τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια θα επηρεαστεί αρνητικά».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Journal of Epidemiology.