Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το CDC, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές σε λιγότερο από 15 λεπτά, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τη συνεργασία με το National Football League (NFL), την ομοσπονδία επαγγελματικού αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Τέσσερις σημαντικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην ευκολία μετάδοσης του κορωνοϊού: εάν τα άτομα φορούσαν μάσκες, το πόσο καλά αεριζόταν ο χώρος που βρισκόταν, πόσο καιρό διήρκεσε η αλληλεπίδραση και η απόσταση μεταξύ τους.

«Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις ήταν η καθολική χρήση μάσκας προσώπου, η πραγματοποίηση συναντήσεων σε εξωτερικούς χώρους και η ελαχιστοποίηση των συναντήσεων δια ζώσης – όλα αυτά έχουν ευρεία εφαρμογή παντού», δήλωσε ο Δρ Allen Sills, επικεφαλής ιατρός του NFL.

Το NFL και το CDC συνεργάστηκαν για να εξετάσουν τα μαθήματα που πάρθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Συνολικά, είπαν, τα πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού και οι προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών που εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο επέτρεψαν στις 32 ομάδες του πρωταθλήματος να ολοκληρώσουν τη σεζόν και να αγωνιστούν στα πλέι-οφ, με το Super Bowl, τον τελικό, να μην έχει διεξαχθεί ακόμη.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι παίκτες και το προσωπικό των ομάδων φορούσαν συσκευές που παρακολουθούσαν πόσο χρόνο αλληλεπιδρούσαν με άλλους, όταν ήταν σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων από άλλο άτομο. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αυστηρά πρωτόκολλα μετά από μια πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό, όπως η απομόνωση των επαφών υψηλού κινδύνου και οι αυστηρή χρήση μάσκας, ήταν οι πιο χρήσιμοι τρόποι για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, περίπου 11.400 παίκτες και προσωπικό έκαναν 623.000 τεστ – 329 βρέθηκαν θετικοί. Η ιχνηλάτησ των επαφών διαπίστωσε ότι πολλές περιπτώσεις μετάδοσης πιθανότατα εμφανίστηκαν σε λιγότερο από 15 λεπτά αλληλεπίδρασης εντός δύο μέτρων.

«Οι συνεντεύξεις αποκάλυψαν ότι, μεταξύ των σύντομων αλληλεπιδράσεων που συνέβησαν, μερικές ήταν κατά τη διάρκεια συναντήσεων χωρίς χρήση μάσκας, σε μικρές αίθουσες ή κατά το φαγητό», σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στο NFL -όπως η απομόνωση ατόμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό- θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε σχολεία, εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και περιβάλλοντα με υψηλής συγκέντρωση ανθρώπων, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.