Το 88% των ανθρώπων εξακολουθούν να έχουν αντισώματα στο αίμα τους για να καταπολεμήσουν την Covid-19 ακόμη και έξι μήνες μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια μελέτη σε περίπου 1.700 άτομα.

Τα δεδομένα -από μια από τις μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης της Covid-19 στον κόσμο- παρέχουν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν τη λοίμωξη. Ενώ το 26% είχε βήχα και το 28% είχε πυρετό, ένα μεγαλύτερο ποσοστό – 43% – δήλωσε ότι έχασε την αίσθηση της γεύσης ή/και της όσφρησης.

Ωστόσο, το 40% όσων μολύνθηκαν δεν είχε κανένα από αυτά και περίπου το 20% δεν είχε καθόλου συμπτώματα.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν επίσης προηγούμενες μελέτες σχετικά με το ποιος είναι πιθανότερο να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ μιας ομάδας περίπου 20.000 ατόμων που εξετάζονταν τακτικά κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν οι νέοι ενήλικες, οι μαύροι, οι άνθρωποι από τη Νότια Ασία και όσοι ζούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές που ήταν πιθανότερο να είναι θετικοί στον ιό.

Η UK Biobank είναι μια βάση δεδομένων μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που εθελοντικά δίνουν ιατρικά στοιχεία για να βοηθήσουν στην παγκόσμια ιατρική έρευνα. Περίπου 20.000 από αυτούς έδιναν δείγμα αίματος κάθε μήνα μεταξύ 27 Μαΐου και 4 Δεκεμβρίου 2020 – 1.699 δείγματα εμφανίστηκαν θετικά σε αντισώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που υποδηλώνει προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Τα περισσότερα από αυτά ήταν θετικά ήδη τον πρώτο μήνα της μελέτης: Μέχρι το τέλος της, έξι μήνες αργότερα, το 88% είχε ακόμη ανιχνεύσιμα αντισώματα – και είναι πιθανό ότι κάποιοι και από τους υπόλοιπους διατηρούσαν κάποια προστασία έναντι επαναλοίμωξης, αν και τα αντισώματά τους είχαν πέσει κάτω από το όριο που ορίστηκε από τη μελέτη.

Η επικεφαλής επιστήμονας της UK Biobank, καθηγήτρια Naomi Allen δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να προστατευτούν από επακόλουθη λοίμωξη για τουλάχιστον έξι μήνες. Η παρατεταμένη παρακολούθηση θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε πόσο καιρό είναι πιθανό να διαρκέσει αυτή η προστασία».