Η αντικαταθλιπτική φλουβοξαμίνη δείχνει υπόσχεση για την πρόληψη των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό από την ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων και πρέπει να νοσηλευτούν, σύμφωνα με μια μη τυχαιοποιημένη μελέτη των εργαζομένων στην ιπποδρομία της Καλιφόρνια.

«Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι όλοι οι ασθενείς που έλαβαν φλουβοξαμίνη, κανένας από αυτούς δεν είχε σοβαρή λοίμωξη από COVID που επηρέασε τους πνεύμονες ή την αναπνευστική τους κατάσταση», δήλωσε η Caline Mattar, MD, στο KNBC στο Λος Άντζελες. Ο Mattar είναι ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis που βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Open Forum Infectious Diseases.

Η φλουβοξαμίνη, η οποία πωλείται με την επωνυμία Luvox, είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που συνταγογραφείται συχνά για άτομα που έχουν διαγνωστεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Είναι στην αγορά για πάνω από μια δεκαετία.

Διακόσιοι υπάλληλοι στο Golden Gate Fields Racetrack στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, έδειξαν θετικό για το COVID-19 τον περασμένο Νοέμβριο. Ο ιατρός παρακολούθησης David Seftel, MD, πρόσφερε τη φλουβοξαμίνη σε 113 από αυτούς, έχοντας μάθει μια προηγούμενη τυχαιοποιημένη μελέτη ασθενών με COVID που έδειξε ότι η φλουβοξαμίνη βοήθησε στην αποτροπή σοβαρής ασθένειας, δήλωσε η Science News.

Οι 65 εργαζόμενοι που έλαβαν ένα φάρμακο διάρκειας 2 εβδομάδων δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα και ένιωσαν καλύτερα μετά από 2 εβδομάδες, ανέφερε η μελέτη. Έξι από τους 48 εργαζόμενους που απέρριψαν τη φλουβοξαμίνη έπρεπε να νοσηλευτούν, δύο χρειάστηκαν εντατική φροντίδα και ένας πέθανε, ανέφερε η μελέτη.

«Συνολικά, η φλουβοξαμίνη φαίνεται πολλά υποσχόμενη ως έγκαιρη θεραπεία για το COVID-19 για την πρόληψη της κλινικής επιδείνωσης που απαιτεί νοσηλεία και για την πρόληψη πιθανών συμπτωμάτων μεγάλης απόστασης που παραμένουν μετά από 2 εβδομάδες», ανέφερε η μελέτη.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι τα ευρήματά τους ήταν «μια πραγματική μελέτη αποδεικτικών στοιχείων κόσμου» που απαιτείται από τον επείγοντα χαρακτήρα της πανδημίας του κοροναϊού.

Είπαν ότι η έρευνά τους χρειάστηκε επαλήθευση από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή. Μια τέτοια μελέτη διεξάγεται τώρα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και άλλα σχολεία, δήλωσε ο KNBC.

Οι εργαζόμενοι στο κομμάτι που μολύνθηκαν ήταν κυρίως άνδρες και Λατίνοι και το 30% είχε χρόνια ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, δήλωσε η Science News.