Η Νότια Αφρική έθεσε σε αναστολή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από μελέτη που έδειξε «απογοητευτικά» αποτελέσματα έναντι της «τοπικής» μετάλλαξης του κορωνοϊού, που στη χώρα είναι υπεύθυνο για το 90% των νέων κρουσμάτων.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο προσέφερε «ελάχιστη προστασία» από ήπιες και μέτριες περιπτώσεις λοίμωξης. Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι το εμβόλιο εξακολουθήσει να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων.

Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 46.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα έλαβε 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να ξεκινήσει τον εμβολιασμό αυτήν την εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Zweli Mkhize δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca υπό το φως των ευρημάτων. Έως τότε, είπε, θα προσφέρονται τα εμβόλια που παράγονται από την Johnson & Johnson και την Pfizer τις επόμενες εβδομάδες.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στη Νότια Αφρική και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, καθηγητής Shabir Madhi, δήλωσε ότι «δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν λειτουργεί κατά της ήπιας και μέτριας νόσησης». Ο καθηγητής Madhi είπε ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη πιο σοβαρών λοιμώξεων, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 31 ετών και έτσι δεν αντιπροσωπεύουν δημογραφικά τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον ιό.

Η ομοιότητα του εμβολίου με εκείνη που παράγεται από την Johnson & Johnson, το οποίο βρέθηκε ότι μειώνει τη σοβαρή νόσηση κατά 89%, υποδηλώνει ότι και αυτό θα αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με τον καθηγητή Madhi: «Υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να αποδώσει καλά, όπως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μια διαφορετική δημογραφική ομάδα που κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια», δήλωσε.

Άλλοι ειδικοί ήταν επίσης αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών περιπτώσεων: «Αυτό που βλέπουμε και από άλλους παραγωγούς εμβολίων είναι ότι έχουν μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι ορισμένων παραλλαγών του ιού και αυτό ενδέχεται να μην μειώνει τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων, αλλά υπάρχει ακόμα προστασία ενάντια σε θανάτους, νοσηλείες και σοβαρές νοσήσεις», δήλωσε η καθηγήτρια Sarah Gilbert, επικεφαλής παραγωγής εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.