Μια νέα έρευνα από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι άνθρωποι που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και έπιναν στη συνέχεια άφθονο πράσινο τσάι μπορεί να είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπιναν τουλάχιστον επτά φλιτζάνια την ημέρα είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, έναντι όσων δεν έπιναν. Ομοίως, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 53% μεταξύ των επιζώντων από καρδιακή προσβολή που έπιναν τόσο τσάι.

Όμως το πράσινο τσάι δεν ήταν το μόνο ρόφημα που συνδέθηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή -καθώς και για άτομα χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα- η μέτρια πρόσληψη καφέ συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – το όφελος για τον καφέ δεν επεκτάθηκε, ωστόσο, στους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα ροφήματα είναι ελιξίρια που παρατείνουν τη ζωή. Ωστόσο, προσθέτουν σε έναν σημαντικό όγκο στοιχείων σύμφωνα με τα οποία οι φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή είναι ωφέλιμες για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τον Δρ Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας σε κλινική του Ντένβερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές και μερικά φλιτζάνια πράσινο τσάι δεν θα «ακυρώσουν όλα τα αρνητικά αποτελέσματα των τσίζμπεργκερ με μπέικον», δήλωσε ο Freeman, ο οποίος τόνισε τη σημασία μιας συνολικής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδου.

Ωστόσο, υπάρχει όφελος από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ – υπό την προϋπόθεση ότι δεν προστίθενται σε αυτά κρέμα και ζάχαρη, όπως σημείωσε ο Δρ Freeman.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ Hiroyasu Iso, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke. Συμμετείχαν περισσότεροι από 46.000 Ιάπωνες ενήλικες ηλικίας 40 έως 79 ετών που παρακολουθήθηκαν για περίπου 20 χρόνια. Η ομάδα περιελάμβανε 478 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο και 1.214 επιζώντες από καρδιακή προσβολή.

Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης – ειδικά εάν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής. Εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, έναντι όσων δεν έπιναν. Υπήρξε επίσης μια μικρότερη μείωση κινδύνου μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη, το πράσινο τσάι φάνηκε προστατευτικό τόσο μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο και από καρδιακή προσβολή: Όσο περισσότερο πράσινο τσάι έπιναν, τόσο καλύτερα.