Η Pfizer αναμένει να μειώσει τον χρόνο παραγωγής των εμβολίων της κατά της Covid-19 κατά σχεδόν 50%, καθώς η διαδικασία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική. Ο χρόνος παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί από περίπου 110 ημέρες σε περίπου 60 ημέρες για την παρασκευή μιας παρτίδας δόσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα USA Today.

«Το ονομάζουμε “Project Light Speed” (σ.σ. «Εγχείρημα Ταχύτητα του Φωτός») και το λέμε έτσι για κάποιον λόγο», δήλωσε ο Chaz Calitri, αντιπρόεδρος για τα αποστειρωμένα ενέσιμα της Pfizer, στην εφημερίδα, ο οποίος επίσης διευθύνει το εργοστάσιο της εταιρείας στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν.

«Μόλις τον τελευταίο μήνα, διπλασιάσαμε την παραγωγή μας», είπε.

Οι μηχανικοί της εταιρείας τους τελευταίους μήνες αναλύουν τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων στα εργοστάσια της Pfizer για να την καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματική, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία του διαφόρων συστατικών του εμβολίου και προσθέτοντας περισσότερες γραμμές παραγωγής, όπως ο ανέφερε ο Chaz Calitri.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προαγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις για το εμβόλιο της Pfizer και πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία για αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων.

Από την νέα παραγγελία, 200 εκατομμύρια δόσεις έχει συμφωνηθεί να μοιραστούν στις 27 χώρες της Ε.Ε. σίγουρα ως το τέλος της χρονιάς, ενώ συζητιέται το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια των δόσεων.