Οι πολιτείες των ΗΠΑ που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σημείωσαν μείωση στους νοσηλευόμενους με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Τα ποσοστά των νοσηλειών μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες για ενήλικες ηλικίας 18-64 ετών περίπου τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky είπε ότι ήταν ευχαριστημένη με τα δεδομένα της μελέτης, αλλά ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει εάν οι πρόσφατες οδηγίες του προέδρου Joe Biden για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια είχαν επίδραση στα κρούσματα και τις νοσηλείες το 2021.

«Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα για τις μάσκες», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. «Νομίζω ότι είναι μάλλον λίγο νωρίς για να το πω, αλλά με ενθαρρύνει η μείωση των ποσοστών των κρουσμάτων που βλέπουμε τώρα».

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας, ερευνητές παρακολούθησαν τη χρήση μάσκας σε έξι πανεπιστήμια όπου ήταν υποχρεωτική η χρήση της μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2020. Συνολικά, ανέφεραν ότι περίπου το 92% των ανθρώπων φορούσαν σωστά τις μάσκες.

Περίπου το 97% των ανθρώπων χρησιμοποίησαν σωστά τις μάσκες N95, σε σύγκριση με το 92% που χρησιμοποιούσαν μάσκες υφασμάτινες και το 79% που χρησιμοποιούσε μπαντάνες, μαντίλια ή κασκόλ.

Η νέα κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μάσκες απευθείας στα αμερικανικά νοικοκυριά για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τις φορούν. Η Ομάδα Ανταπόκρισης του Λευκού Οίκου στην Covid-19 συζητά τις τεχνικές προκλήσεις για την αποστολή μασκών, μεταξύ των οποίων είναι ο τεράστιος αριθμός αποστολών που θα πρέπει να γίνουν, αλλά και οι προδιαγραφές και το υλικό της μάσκας.