Διεθνείς εμπειρογνώμονες που ερευνούν την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και έχει προκαλέσει πανδημία, έχουν απορρίψει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα, όπως και η πλειονότητα των ειδικών ανά τον κόσμο στο παρελθόν,

Ο Peter Ben Embarek, επικεφαλής της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να ξέφυγε από ένα βιολογικό εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για τον εντοπισμό της πηγής του ιού.

Η ομάδα του ΠΟΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τέλος της ερευνητικής αποστολής της.

Η Ουχάν, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο όπου εντοπίστηκε ο ιός το 2019. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 106 εκατομμύρια κρούσματα λοιμώξεων και 2,3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Ο Δρ Embarek δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έρευνα αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα που έχουμε για την πανδημία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός είναι πιθανό να προήλθε από ζώα προτού εξαπλωθεί σε ανθρώπους, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς.

Ο Δρ Embarek είπε ότι η εργασία για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού έδειξε μια «φυσική συγκέντρωση» στις νυχτερίδες, αλλά ότι δεν ήταν πιθανό να είναι αυτές οι «υπεύθυνες».

Είπε ότι ο εντοπισμός του ζώου και του τρόπου μετάδοσης στον άνθρωπο παραμένει «έργο σε εξέλιξη», αλλά «πιθανότατα» ο ιός είχε περάσει στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.

Οι ειδικοί δήλωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε «ένδειξη» ότι ο ιός κυκλοφορούσε στην Ουχάν πριν από την καταγραφή των πρώτων επίσημων κρουσμάτων εκεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ομάδα ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της πιθανότητας αρχικής μετάδοσης μέσω «ψυχρής αλυσίδας», αναφερόμενη στη μεταφορά και το εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων.

Ο Δρ Peter Daszak, μέλος της ομάδας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η προσοχή των ερευνών θα μπορούσε να εστιάσει τώρα στη Νοτιοανατολική Ασία: «Έχουμε κάνει πολλή δουλειά στην Κίνα και αν ακολουθήσετε γεωγραφικά τα στοιχεία, αρχίζουν να δείχνουν προς τα σύνορα, όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μικρή επιτήρηση από την άλλη πλευρά σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας», είπε ο Δρ Daszak.

«Η Κίνα είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος, όπως και η Νοτιοανατολική Ασία. Οι αλυσίδες εφοδιασμού στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν είναι εκτεταμένες, έρχονταν από άλλες χώρες και από διάφορα μέρη της Κίνας, έτσι χρειάζεται δουλειά για να γίνει η ιχνηλάτηση του ιού», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να εστιάσει σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού.