Ο γηραιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, μια γαλλίδα μοναχή, ξεπέρασε τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, λίγες μέρες προτού γιορτάσει τα 117α γενέθλιά της.

Η Lucile Randon, η οποία πήρε το όνομα αδελφή Andre το 1944, όταν έγινε καλόγρια, υπήρξε θετική στον κορωνοϊό στις 16 Ιανουαρίου, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα. Όπως ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ «δεν συνειδητοποίησε καν ότι το είχα».

Η αδελφή Andre απομονώθηκε από τους άλλους κατοίκους στην πανσιόν συνταξιούχων στη Τουλόν της νότιας Γαλλίας όπου διαμένει, αλλά τώρα θεωρείται ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

Η μοναχή, που είναι τυφλή και χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, ανυπομονεί για τα 117α γενέθλιά της την Πέμπτη – αν και πρόκειται να γιορτάσει την περίσταση με λιγότερους φίλους από ό,τι συνήθως.

«Ήταν πολύ τυχερή», δήλωσε ο David Tavella, εκπρόσωπος της πανσιόν Sainte Catherine Labouré. «Όταν έμαθε ότι ήταν θετική, δεν με ρώτησε για την υγεία της, αλλά για τις συνήθειές της. Για παράδειγμα, ήθελε να μάθει αν θα άλλαζε το πρόγραμμα γεύματος ή ύπνου. Δεν έδειξε φόβο για την ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, ανησυχούσε πολύ για τους άλλους ενοίκους».

Η αδερφή Andre γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1904. Εκτός από το γηραιότερο άτομο της Ευρώπης, είναι επίσης το δεύτερο γηραιότερο άτομο στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο υπεραιωνόβιων του Gerontology Research Group.

Όταν ρωτήθηκε εάν φοβήθηκε αν θα εμφανίσει συμπτώματα, η αδελφή Andre είπε: «Όχι, δεν φοβόμουν, γιατί δεν φοβάμαι να πεθάνω. Είμαι χαρούμενη που είμαι μαζί σας, αλλά θα ήθελα να είμαι κάπου αλλού – να συναντήσω τον μεγάλο αδερφό μου, τον παππού μου και τη γιαγιά μου».