Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στον κόσμο, σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος γενετικής παρακολούθησης της χώρας.

Η καθηγήτρια Sharon Peacock δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή έχει «σαρώσει τη χώρα» και «πρόκειται να σαρώσει όλο τον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα». Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία και η ταχεία εξάπλωσή της τους επόμενους μήνες αναφέρεται ως ο λόγος για την εφαρμογή νέου lockdown στη χώρα τον Ιανουάριο.

«Αυτό που μας επηρέασε αυτή τη στιγμή είναι η δυνατότητα μετάδοσης της μετάλλαξης», σημείωσε η καθηγήτρια και πρόσθεσε: «Μόλις καταφέρουμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ή όταν μεταλλαχθεί μόνος του ώστε να μην είναι μολυσματικός -προκαλώντας ασθένεια- τότε μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε για αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας στο μέλλον, ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά για χρόνια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις μεταλλάξεις για 10 χρόνια ακόμα, κατά τη γνώμη μου».

Τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν γύρω από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να λειτουργούν και ενάντια στη νέα, αν και ίσως όχι και τόσο αποτελεσματικά. Η Δρ Peacock είπε ότι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να λειτουργούν καλά ενάντια στις υπάρχουσες παραλλαγές του ιού στη χώρα.

Η κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK, της οποίας είναι διευθύντρια η καθηγήτρια, είναι ένα δίκτυο φορέων δημόσιας υγείας και εργαστηρίων που επί του παρόντος αναλύει σχεδόν 30.000 θετικά τεστ την ημέρα.

Όπως εξήγησε η Δρ Peackok, ενώ είναι φυσιολογικό να βλέπουμε μεταλλάξεις του ιού, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός αυτών έχει ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τον κάνουν πιο μεταδοτικά, να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ή να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια.

«Αυτά είναι τα πράγματα που αναζητούμε. Θα έλεγα ότι συμβαίνει σπάνια, αλλά πρέπει να τον προσέχουμε», δήλωσε η ειδικός.