Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca ακόμη και σε χώρες που κυριαρχούν οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, παρότι αρχικά στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες νέες μεταλλάξεις του ιού, όπως η βρετανική και της Νότιας Αφρικής, φαίνεται να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, κάτι που αποφεύγουν ορισμένες χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρήθηκε ως το «εμβόλιο για όλο τον κόσμο», καθώς είναι φθηνό, μπορεί να παραχθεί μαζικά και να αποθηκευτεί σε κανονικό ψυγείο. Ωστόσο, έχει προκαλέσει διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητά του έναντι των νέων παραλλαγών του ιού, εάν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στους ηλικιωμένους και πόσο διάστημα θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεών του, λόγω έλλειψης δεδομένων.

Η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση, γνωστή ως Sage, εξέτασε τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συστάσεις της το εμβόλιο είναι γενικά αποτελεσματικό κατά 63%.

Ωστόσο, πρώιμα στοιχεία από κλινικές δοκιμές στη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο προσέφερε «ελάχιστη προστασία» έναντι ήπιων και μέτριων ασθενειών στους νέους.

Η διευθύντρια ανοσοποίησης του ΠΟΥ, Δρ Katherine O’Brien, δήλωσε ότι η μελέτη της Νοτίου Αφρικής ήταν «μη καταληκτικές» και ότι ήταν «εύλογο» να θεωρούμε ότι το εμβόλιο αποτρέπει ωστόσο τη σοβαρή νόσηση.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην προτείνουμε τη χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί η μετάλλαξη», δήλωσε ο Δρ Alejandro Cravioto, πρόεδρος του Sage.

Υπήρξε κριτική σχετικά με την έλλειψη δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους, με ορισμένες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, να μην χρησιμοποιούν το εμβόλιο στους άνω των 65 ετών – την ίδια τακτική ακολουθεί και η Ελλάδα, ανοίγοντας δεύτερη γραμμή εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca, προς το παρόν ειδικά για τους πολίτες 60-64 ετών.

Ο ΠΟΥ είπε ότι παρόλο που υπήρχε ένας μικρός αριθμός άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές, άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν σχεδόν την ίδια ανοσολογική απόκριση με τους νεότερους ενήλικες, οπότε το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Οργανισμού είπαν επίσης ότι η χορήγηση δύο δόσεων σε απόσταση 8-12 εβδομάδων αύξησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και παρείχε μεγαλύτερη προστασία. Αρχικά, ο ΠΟΥ είχε συστήσει ένα διάστημα το πολύ έως έξι εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.