Άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκε ότι έχουν ισχυρή απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού –της βρετανικής και της Νότιας Αφρικής-, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να τους προστατεύει από σοβαρή ασθένεια.

Στην πρώτη μελέτη για την ανοσοαπόκριση έναντι των παραλλαγών του ιούπου κυκλοφορούν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που η απόκριση των αντισωμάτων δεν ήταν εξίσου υψηλή, μπορεί να εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές για να προστατεύουν τους περισσότερους ανθρώπους από τη μόλυνση, μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα στα άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αν και ίσως με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, είχαν βασιστεί σε δοκιμές με κατασκευασμένους ιούς και όχι απομονωμένους από πραγματικούς ασθενείς.

Αυτές οι μελέτες επίσης δεν εξέτασαν τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού που εξοντώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων. Και οι δύο ανοσοαποκρίσεις βοηθούν στην προστασία μετά τον εμβολιασμό, αλλά η μέτρηση των αντισωμάτων είναι ευκολότερη.

Ο William James, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας που είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Επίσης, απομόνωσαν παραλλαγές του ιού – τη βρετανική, της Νότιας Αφρικής και εκείνη που κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο. Στη συνέχεια, έλεγξαν τα αντισώματα και τα Τα-λεμφοκύτταρα ώστε να δουν πόσο καλά αντιδρούν.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αντισώματα των ανθρώπων ήταν μέτρια αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού μετά την πρώτη δόση εμβολίου, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής παραλλαγής και δεν ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, είχαν ισχυρές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων έναντι όλων των παραλλαγών μετά την πρώτη δόση. «Μπορεί να μην προστατεύει απαραιτήτως από τη μόλυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η πρώτη δόση να διευκολύνει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί καλά όταν έρθει σε επαφή με τον ιό», δήλωσε ο Δρ James. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δεύτερη δόση παράγει τόσο καλή και ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, επειδή τα Τα-λεμφοκύτταρα είναι ήδη εκεί, έτοιμα να αντιδράσουν».

Η ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και εκείνοι που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου διαθέτουν Τα-λεμφοκύτταρα ικανά να ανταποκριθούν στις νέες παραλλαγές είναι ενθαρρυντική, διότι υποδηλώνει ότι αναγνωρίζουν διαφορετικές περιοχές της πρωτεΐνης των ακίδων του ιού – θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζουν και τις μελλοντικές μεταλλάξεις.

Η απόκριση των αντισωμάτων ενισχύθηκε σημαντικά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, τα αντισώματα που δημιουργούν οι άνθρωποι μετά τη δεύτερη δόση αυξάνονται στο επίπεδο που εξουδετερώνει τον ιό και το οποίο περιμένουμε να προστατεύει από τη μόλυνση», δήλωσε ο Δρ James.