Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τις νέες ομοσπονδιακές οδηγίες της χώρας.

«Πλήρως εμβολιασμένα άτομα που πληρούν τα κριτήρια δεν θα απαιτείται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα μετά από έκθεση σε κάποιον με Covid-19», όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σε νέα οδηγία που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση: Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία. Ωστόσο, το CDC λέει ότι δεν είναι γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία, οπότε τα άτομα που έκαναν τη τελευταία τους δόση πριν από τρεις μήνες ή περισσότερο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα εάν εκτεθούν σε επιβεβαιωμένο κρούσμα ή παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Αυτή η σύσταση για άτομα με ανοσία προερχόμενη από εμβόλιο ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις για την καραντίνα για εκείνους με φυσική ανοσία (σ.σ. όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα)», ανέφερε το CDC. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να εξακολουθούν να προσέχουν για πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων για 14 ημέρες αφότου εκτεθούν σε κάποιον που έχει μολυνθεί, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να σταματήσουν να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση: Όλοι, εμβολιασμένοι ή όχι, πρέπει να ακολουθούν όλες τις άλλες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, ανέφερε το CDC.

«Αυτήν τη στιγμή, τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της παραμονής τουλάχιστον 2 μέτρων μακριά από τους άλλους, την αποφυγή συνωστισμού, την αποφυγή κακώς αεριζόμενων χώρων, την κάλυψη του στόματος και της μύτης στον βήχα και το φτέρνισμα, το συχνό πλύσιμο των χεριών και ακολουθώντας οποιαδήποτε ισχύουσα οδηγία για τους χώρους εργασίας ή το σχολείο», ανέφερε το CDC.

Τα εμβόλια προλαμβάνουν συμπτωματική ασθένεια, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ασυμπτωματική νόσο, σημείωσε το CDC. Αν και τα άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό, το CDC σημειώνει ότι «η συμπτωματική και προ-συμπτωματική μετάδοση πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας από την καθαρά ασυμπτωματική μετάδοση».