Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε διεξοδικά στους χώρους όπου καραδοκεί ο νέος κορωνοϊός και που συμβαίνουν μεγάλες συρροές:

«Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 11 μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βλέπουμε μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι ο ιός αυτός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε, με μια μικρή μας απροσεξία ή αδιαφορία.

»Όπως όλοι γνωρίζετε, ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα μας δυσκολέψει και θα μας κλείσει μέσα στα σπίτια μας. Έτσι αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι.

»Σήμερα, με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνει σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Πρέπει απλά σε όλες μας τις δραστηριότητες, σε κάθε επιλογή μας, να βάζουμε πάνω από όλα την ατομική μας προστασία και την κοινή λογική.

»Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά σήμερα, τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε στο σπίτι. Προστατέψτε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

»Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας.

»Σε πολλές περιοχές της χώρας βλέπουμε επίσης αύξηση κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχουμε κάποια σαφή εξήγηση γιατί παρατηρείται αυτή η διασπορά. Δεν είναι σωστό να υπάρξει όμως χαλαρότητα της ομάδας αυτής λόγω του εμβολιασμού τους. Δεν είναι ακόμα η ώρα. Θα πρέπει να περιμένετε να μειωθεί λίγο ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εμείς προσέχουμε για να σας προστατεύουμε».