Περισσότερα στοιχεία από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer αποτρέπει το 94% των συμπτωματικών λοιμώξεων. Αυτό δείχνει ότι το εμβόλιο αποδίδει εξίσου καλά σε μεγαλύτερο πληθυσμό και σε πραγματικές συνθήκες, όπως και στις κλινικές δοκιμές.

Αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθένειας και σοβαρής νόσου ασθενειών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τον γιατρό δημόσιας υγείας, καθηγητής Hagai Levine: «Η υψηλή κάλυψη εμβολιασμού των πιο ευπαθών ομάδων» ήταν το κλειδί, είπε.

Ο μεγαλύτερος υγειονομικός πάροχος του Ισραήλ, ο Clalit, εξέτασε 600.000 εμβολιασμένους ανθρώπους και τον ίδιο αριθμό μη εμβολιασμένων ατόμων, σε συνδυασμό με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους και βρήκε 94% λιγότερες λοιμώξεις μεταξύ της εμβολιασμένης ομάδας.

Το εμβόλιο απέτρεψε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των άνω των 70, που ενδέχεται να υποεκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές.

Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί επίσημα, αλλά «στέλνουν ένα μήνυμα σε άλλες χώρες» σχετικά με τη χρησιμότητα του εμβολίου, δήλωσε ο καθηγητής Levine και την ανάγκη για «πολύ υψηλή» κάλυψη των ομάδων που είναι πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν μπορούσε να πει ένα ποσοστό του πληθυσμού που θα χρειαστεί να εμβολιαστεί προτού αρθούν τα μέτρα, καθώς «δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο αντίκτυπος στη μετάδοση», είπε. Αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι «το εμβόλιο είναι χρήσιμο για την προσωπική προστασία».

Ο καθηγητής Eran Segal, ο οποίος αναλύει δεδομένα για το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμβολιάσει το 80% των άνω των 60 ετών προτού μάθει για την επίδρασή του στα κρούσματα.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει δει τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού του, αλλά χρειάστηκε σημαντική κάλυψη πληθυσμού και αρκετές εβδομάδες για να φτάσει σε αυτό το ορόσημο.

Μεγαλύτερη πτώση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στους άνω των 60 που εμβολιάστηκαν πρώτα και σε πόλεις που εμβολίασαν τους πληθυσμούς τους νωρίτερα.