Τις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας τόνισαν ότι το συχνό, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ήταν βασικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης και λοίμωξης από κορωνοϊό και οι κυβερνήσεις σε όλο σχεδόν τον κόσμο το υπογράμμισαν εμφατικά με ενημερωτικές καμπάνιες, παράλληλα με τη διατήρηση αποστάσεων και την παραμονή στο σπίτι. Μεταγενέστερες έρευνες όμως έδειξαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μέσω σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα.

Γιατί εστιάσαμε στο πλύσιμο των χεριών;
Όταν λίγα ήταν γνωστά για τον κορωνοϊό, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μικροβιοφόρες επιφάνειες, όπως οι κουπαστές στη σκάλα και τα πόμολα, όπου ο ιός μπορεί να επιβιώσει χωρίς ξενιστή για κάποιο χρονικό διάστημα, επειδή άλλες ασθένειες, όπως η γαστρεντερίτιδα π.χ., μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο.

Η μετάδοση μέσω μιας επιφάνειας δεν αποκλείεται, αλλά η ομιλία και ο βήχας φαίνεται να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο, επειδή εκπέμπουν μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος που περιέχουν τον ιό. Σε εσωτερικό χώρα, αυτά τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν για λεπτά ή ώρες στον αέρα, εξ ου και οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει πλέον στις οδηγίες του ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών «δεν θεωρείται κοινός τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η Covid-19».

Να συνεχίσουμε να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας;
Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει στις επιφάνειες και θεωρητικά μπορεί να μολύνει μέσω αυτών. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω αφής μπορεί να είναι μικρότερος, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει.

Επίσης, α ν και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να έχει περιορισμένο ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία από έρευνες που δείχνουν ότι μειώνει την εξάπλωση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και γαστρεντερικών λοιμώξεων. Συνεπώς, ας συνεχίσουμε μια καλή συνήθεια που εμπεδώσαμε στον καιρό της πανδημίας.