Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά ένα ολόκληρο έτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, μια δραματική αλλαγή που σύμφωνα με ειδικούς οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το προσδόκιμο ζωής για ολόκληρο τον πληθυσμό μειώθηκε στα 77,8 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)

«Αυτή είναι μια τεράστια μείωση», δήλωσε ο Δρ Robert Anderson, επικεφαλής στατιστικών για τη θνησιμότητα του CDC.

Όμως υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων: Οι μαύροι υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά τρία χρόνια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020, ενώ οι λατίνοι είδαν πτώση στο προσδόκιμο ζωής 2,4 ετών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μείωση μεταξύ των γυναικών της ίδιας εθνοτικής ομάδας ήταν χαμηλότερη, στα 1,1 χρόνια.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεκαετία του 1940, για να βρούμε μια ανάλογη μείωση», είπε ο Δρ Anderson.

Οι ειδικοί λένε ότι οι κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, καθώς είναι πιο πιθανό να απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που δεν γίνονται μέσω τηλεργασίας και να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.

Η μείωση σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι τώρα 75,1 χρόνια για τους Αμερικανούς άνδρες – 1,2 χρόνια λιγότερα από το 2019. Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής είναι 80,5 χρόνια, με την πτώση σχεδόν κατά ένα χρόνο.

Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ήταν ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε στη συνολική μείωση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του CDC, καθώς αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα των υπερβάλλοντων θανάτων στις ΗΠΑ το 2020. Περισσότεροι από 490.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της Covid-19 στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων στον κόσμο.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι τα τελευταία στοιχεία του CDC αντικατοπτρίζουν μόνο το πρώτο κύμα θανάτων από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από άλλες αιτίες που έχει επηρεάσει η πανδημία. Τα στοιχεία για τους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να είναι χειρότερα.

Οι στατιστικές έχουν επίσης δείξει πώς η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις κοινότητες των μαύρων και άλλων μειονοτήτων στις ΗΠΑ. Οι Αφροαμερικανοί είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό από τους λευκούς Αμερικανούς.