Το Ισραήλ χαλαρώνει τους περιορισμούς του lockdown καθώς μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 95,8% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου από Covid-19.

Από χθες, καταστήματα, βιβλιοθήκες και μουσεία άνοιξαν, αλλά παραμένουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας. Το υπουργείο Υγείας της χώρας λέει ότι είναι το πρώτο στάδιο της επιστροφής στην κανονική ζωή.

Το Ισραήλ έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο. Περισσότερο από το 49% των κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Η χώρα είχε μπει σε τρίτο lockdown στις 27 Δεκεμβρίου μετά το νέο ξέσπασμα του ιού.

Πολλές άλλες δραστηριότητες είναι πλέον σε θέση να ανοίξουν ξανά, όπως γυμναστήρια, ξενοδοχεία και συναγωγές. Ωστόσο, απαιτείται ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό ότι οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Ένας μικρός αριθμός ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον ιό και δεν είναι εμβολιάζονται προς το παρόν μπορούν επίσης να λάβουν το πιστοποιητικό.

Το έγγραφο περιέχεται σε μια εφαρμογή για κινητό και εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας, ενώ ισχύει για έξι μήνες, μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ανοίξει ξανά με χωρητικότητα 75%, αλλά με ανώτατο όριο 300 ατόμων για εσωτερικούς χώρους και 500 άτομα για εξωτερικούς.

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, το αεροδρόμιο του Ισραήλ θα παραμείνει κλειστό για άλλες δύο εβδομάδες.

Το Σάββατο, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι μελέτες αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος ασθένειας από τον ιό έχει μειωθεί κατά 95,8% μεταξύ των ατόμων που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Διαπίστωσαν επίσης ότι το εμβόλιο ήταν 98% αποτελεσματικό στην πρόληψη πυρετού ή αναπνευστικών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι αναμένεται το 95% των Ισραηλινών άνω των 50 να εμβολιαστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Λωρίδα της Γάζας έλαβε τις πρώτες δόσεις εμβολίου, καθώς το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά μέσω των συνόρων του. Η αποστολή περιελάμβανε 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Παράλληλα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για εμβολιασμό 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στη χώρα.