Πολλοί ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 υποφέρουν από συμπτώματα μήνες μετά τη θεραπεία της λοίμωξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περίπου το 33% των ασθενών με Covid-19 που δεν ήταν ποτέ αρκετά άρρωστοι για να απαιτήσουν νοσηλεία συνεχίζουν να παραπονούνται μήνες αργότερα για συμπτώματα όπως κόπωση, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης και «εγκεφαλική ομίχλη», όπως βρήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Ήμασταν έκπληκτοι που το ένα τρίτο των ατόμων με ήπια ασθένεια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Jennifer Logue, ερευνήτρια στο τμήμα Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών: «Εάν προσβληθείτε από κορωνοϊό, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αντιμετωπίσετε παρατεταμένα προβλήματα υγείας».

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν γιατί ο καθένας πρέπει να προστατευτεί από τη λοίμωξη, δεδομένου ότι 177 ασθενείς στην περιοχή του Σιάτλ που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη ήταν σχετικά νέοι και υγιείς, δήλωσε η Δρ Kristin Englund, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων και επικεφαλής κλινικής στο Κλίβελαντ για μακροχρόνιες περιπτώσεις Covid-19.

Περισσότερο από το 90% των ασθενών (μέσης ηλικίας 48 χρόνων) υπέφεραν μόνο από ήπια έως μέτρια Covid-19 και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Λίγοι είχαν άλλα προβλήματα υγείας που θα τους έθεταν σε κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη – για παράδειγμα, μόνο το 13% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, το 5% είχε διαβήτη και το 4,5% ήταν καπνιστές.

«Δεν είναι μόνο οι νοσοκομειακοί ασθενείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε», δήλωσε η Δρ Englund: «Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που μπορεί να συνεχίζουν να έχουν αυτά τα επίμονα και μεταβαλλόμενα συμπτώματα».

Η πιθανότητα να υποστούν μακροχρόνια συμπτώματα από Covid-19 αυξήθηκε ελαφρώς με την ηλικία, σύμφωνα με την ομάδα της Δρ Logue. Περίπου το 27% των ασθενών μεταξύ 18 και 39 ετών ανέφεραν επίμονα συμπτώματα, σε σύγκριση με το 30% αυτών μεταξύ 40 και 64 ετών και το 43% των ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ενώ η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είναι μικρή, τα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που βλέπουν ιατρικά κέντρα σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Δρ Thomas Gut του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάτεν Άιλαντ στη Νέα Υόρκη: «Είναι αξιοσημείωτο το πώς έχουμε τώρα δεδομένα από την Αγγλία, από τον Καναδά, από την Κίνα και από τις ΗΠΑ – και όλα δείχνουν ένα παρόμοιο μοτίβο να εμφανίζεται», δήλωσε ο Δρ Gut.

Αυτό το μοτίβο επιβεβαιώνει ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 είναι «λίγο πιο άσχημος από πολλούς άλλους ιούς που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα», δήλωσε η Δρ Ravindra Ganesh, παθολόγος στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ. Τέτοια μακροπρόθεσμα συμπτώματα συνδέονται συνήθως με ιούς όπως οι Epstein-Barr, ο ιός του Δυτικού Νείλου, που είναι πολύ λιγότερο μολυσματικοί από τον νέο κορωνοϊό. «Έχει μια σοβαρότητα που είναι πιο κοντά σε αυτούς, από ό,τι στους πιο κοινούς παθογόνους ιούς», δήλωσε η Δρ Ganesh.

Συνολικά, σχεδόν το 33% των ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν και το 31% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από την ασθένεια που παρέμενε επί μήνες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές – τα πιο επίμονα συμπτώματα ήταν η κόπωση (14%) και η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης (14%).