Εντατικά συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη χώρα μας, με τους εμβολιασμούς να αναμένεται να ξεπεράσουν σήμερα τις 750.000 – χθες ήταν στις 725.000 και πραγματοποιούνται περίπου 30.000 καθημερινά. Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο πώς πηγαίνει το πρόγραμμα:

«Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από την μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια αυξητική τάση στα ραντεβού. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 1.420.000 ραντεβού. Τα 600.000 αφορούν ραντεβού πρώτης δόσης και τα 820.000 αφορούν τα ραντεβού της δεύτερης δόσης.

»Υπενθυμίζω ακόμη μια φορά πως ο αριθμός των διαθέσιμων ραντεβού είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που έχει παραλάβει ή αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας.

»Τον μήνα Μάρτιο συγκεκριμένα, έχουν κλειστεί ήδη 720.000 ραντεβού. Τα 170.000 είναι για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

»Συγκεκριμένα, για την ηλιακή ομάδα 60-64 αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι στιγμής, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο περίπου περισσότεροι από 70.000 άτομα και έχουμε ραντεβού έτσι ώστε στο σύνολο να ξεπερνάνε τις 300.000.

»Οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Παραλάβαμε σήμερα 112.000 από την εταιρεία Pfizer και την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

»Θα ήθελα να πω και εγώ κάποια πράγματα για την επίδραση του εμβολιασμού στην πορεία της πανδημίας. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως στο Ισραήλ, όπου έχουμε μεγάλο αριθμό πολιτών που έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε και στη δική μας χώρα να μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες ηλικίες και μέχρι στιγμής έχουμε ένα πολύ χαμηλό αριθμό ατόμων τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί – και αυτό κυρίως αφορά περιστατικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

»Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα στοιχεία, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά σε δομές νοσοκομειακής ή γηριατρικής φροντίδας.

»Την εβδομάδα αυτή θα ολοκληρώσουμε την αναπλήρωση των ραντεβού της κακοκαιρίας. Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 4.000 εμβολιασμούς και συμπληρώσαμε ένα μεγάλο μέρος από τους εμβολιασμούς που είχαν αναβληθεί από την Τρίτη και τις μέρες της κακοκαιρίας και μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, θα έχουμε ολοκληρώσει και τους εμβολιασμούς των ηλικιακών ομάδων 60-64 και τον εμβολιασμό των ατόμων που είχαν ραντεβού στο Μέγα εμβολιαστικό σταθμό στο Μαρούσι. Υπενθυμίζω ότι οι πολίτες θα λάβουν ραντεβού με μήνυμα στο κινητό τους, τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους».