Τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων δυσκολεύουν τις προσπάθειες για χαλάρωση των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, με τη Νίκαια στο νότο της χώρα να αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας. Αλλά και στη Γερμανία, όπου πολλά σχολεία άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα, λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων παραμένουν ανησυχητικά υψηλά.

Η Γαλλία δεν βρίσκεται υπό γενικό lockdown, αλλά υπάρχει εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 06:00. Η περιοχή γύρω από τη Νίκαια, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων στη Γαλλία, θα τεθεί σε μερικό lockdown για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα.

Το θέρετρο της Ριβιέρας έχει περισσότερα από 700 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους – πάνω από τρεις φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο των 190. Για την έξαρση έχει κατηγορηθεί η πιο μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του ιού, καθώς και μια εισροή τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Οι διεθνείς πτήσεις προς τη Νίκαια αυξήθηκαν από 20 σε 120 καθημερινά, με τους περισσότερους τουρίστες να μην έχουν κάνει τεστ για τον ιό, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Christian Estrosi.

Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο μετά από διακοπές δύο εβδομάδων σε πολλές πόλεις, όπως το Μπορντό, η Γκρενόμπλ και η Λυών. Τα σχολεία σε αυτές τις πόλεις εφαρμόζουν ένα απλό τεστ σάλιου για την ανίχνευση του ιού. Ονομάζεται EasyCov και είναι λιγότερο ενοχλητικό από τα τεστ PCR και αντιγόνων που πραγματοποιούνται μέσω ρινικού επιχρίσματος. Δίνει αποτέλεσμα σε περίπου 40 λεπτά.

Στη Γαλλία νοσηλεύονται περισσότεροι από 25.000 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.300 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παρότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά, οι περιορισμοί παραμένουν για πολλές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown, ενώ ο αργός ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμού της Γαλλίας έχει γίνει αφορμή για έντονη κριτική.

Σε πολλά μέρη της Γερμανίας τα παιδιά επέστρεψαν επίσης σε σχολεία και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα. Αλλά μόνο σε δύο κρατίδια ο μέσος όρος εβδομαδιαίων κρουσμάτων είναι κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους – τα άλλα 14 ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας βρίσκονται σε υψηλότερα νούμερα.

Τα ποσοστά λοιμώξεων στη Γερμανία ήταν πολύ υψηλότερα στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι πλέον μειώνονται πολύ αργά ή και καθόλου.