Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απευθύνθηκε στο έθνος, καθώς η χώρα έφτασε το θλιβερό ορόσημο των 500.000 θανάτων από κορωνοϊό, τον υψηλότερο αριθμό απωλειών στον κόσμο.

«Ως έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τόσο σκληρή μοίρα. Πρέπει να αντισταθούμε στο να αναισθητοποιηθούμε στη θλίψη», είπε. Ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους, στη συνέχεια κράτησαν ενός λεπτού σιγή έξω από τον Λευκό Οίκο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στα 28,1 εκατομμύρια, ένα επίσης παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Πρόεδρος διέταξε οι σημαίες σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Στο Λευκό Οίκο, άνοιξε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αμερικανών που πέθαναν από την Covid-19 ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των νεκρών της χώρας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Σήμερα ξεπεράσαμε ένα πραγματικά ζοφερό, θλιβερό ορόσημο – 500.071 νεκροί», είπε. «Ακούμε συχνά αυτούς τους ανθρώπους να περιγράφονται ως απλοί Αμερικανοί. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει τίποτα συνηθισμένο σε αυτούς. Οι άνθρωποι που χάσαμε ήταν εξαιρετικοί».

« Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους ανάσα μόνοι τους στην Αμερική», υπογράμμισε ο Biden, ορμώμενος από τη δική του εμπειρία με τη θλίψη – η γυναίκα και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1972 και ένας από τους γιους του πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015: «Ξέρω πώς είναι να μην είσαι εκεί όταν συμβαίνει. Ξέρω πώς είναι όταν είσαι εκεί κρατώντας το χέρι τους· υπάρχει κάτι στο βλέμμα τους και γλιστρούν μακριά», είπε.

Η προσέγγιση του Biden στην πανδημία είναι διαφορετική από τον προκάτοχό του, τον Donald Trump, ο οποίος αμφισβήτησε επανειλημμένα  τον αντίκτυπο του θανατηφόρου ιού και πολιτικοποίησε τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Αν και τα στατιστικά πηγαίνουν πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί στις ΗΠΑ.