Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της θυγατρικής της Johnson & Johnson, της Janssen, το οποίο απαιτεί μόνο μία δόση, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να γίνει το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που θα εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, πιθανώς εντός των επόμενων ημερών. Η Janssen, έχει καταθέσει αίτηση και στην Ε.Ε., με την έγκρισή του να αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Το εμβόλιο είναι μια εναλλακτική λύση στα εμβόλια των Pfizer και Moderna, καθώς απαιτεί μία δόση, μπορεί να αποθηκευτεί σε απλό ψυγείο και είναι οικονομικότερο.

Οι κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι απέτρεψε τις σοβαρές ασθένειες, αλλά ήταν συνολικά αποτελεσματική κατά 66%, όταν συμπεριλήφθηκαν στα στοιχεία και μέτριες ασθένειες.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να παράσχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου και Ε.Ε. έχει προαγοράσει 200 εκατομμύρια δόσεις.

Το ενημερωτικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δεδομένα που υπέβαλε η Janssen. Η FDA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο έχει «αποδεδειγμένα οφέλη» στη μείωση τόσο των συμπτωματικών όσο και των σοβαρών ασθενειών.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του έναντι των χειρότερων αποτελεσμάτων του ιού ήταν «παρόμοια υψηλή», αλλά η συνολική προστασία ήταν χαμηλότερη στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, όπου οι παραλλαγές του ιού έχουν κυριαρχήσει.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ήταν περισσότερο από 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας, αλλά 66% συνολικά όταν συμπεριλήφθηκαν μέτριες περιπτώσεις ασθένειας, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και καμία εισαγωγή σε νοσοκομείο μετά τον εμβολιασμό.

Μια εξωτερική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συναντηθεί την Παρασκευή για να συστήσει εάν η FDA θα πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει να διανείμει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Janssen ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, εφόσον λάβει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την FDA. Η εταιρεία ανέφερι ότι σκοπεύει να παραδώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου στις ΗΠΑ.