Τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία στους άνδρες, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση -και όχι τα σκευάσματα συμπλήρωσης της τεστοστερόνη- είναι ο τρόπος αναζωογόνησης της ανδρικής καρδιάς.

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι χωρίς άσκηση, η θεραπεία συμπλήρωσης τεστοστερόνης δεν προσέφερε στους ασθενείς βελτίωση στην καρδιαγγειακή υγεία. Όμως η άσκηση -χωρίς συμπληρώματα τεστοστερόνης- ενίσχυσε την αρτηριακή λειτουργία.

Ως μπόνους, η άσκηση αύξησε επίσης τα επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης των ανδρών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ Bu Yeap, η ουσία είναι ξεκάθαρη: «Για να βελτιωθεί η υγεία των αρτηριών, η άσκηση είναι καλύτερη από την τεστοστερόνη».

Ο Δρ Yeap, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ενδοκρινικής Εταιρείας της Αυστραλίας, αναγνώρισε ότι «υπάρχει σταδιακή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, σε μέση και μεγαλύτερη ηλικία». Αυτή η μείωση συνοδεύεται συχνά από την αύξηση του βάρους και ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Ως αποτέλεσμα, η θεραπεία συμπλήρωσης τεστοστερόνη κέρδισε έδαφος, σε μεγάλο βαθμό σε μια προσπάθεια αύξησης της ενέργειας και της μυϊκής μάζας. Στην πραγματικότητα, οι παγκόσμιες πωλήσεις της ορμόνης έχουν ανεβεί 12 φορές την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια καλή εξέλιξη, προειδοποίησε ο Δρ Yeap. Υποστήριξε ότι οι άνδρες δεν πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία τεστοστερόνης «εκτός εάν έχουν ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την παραγωγή τεστοστερόνης». Η χρήση τεστοστερόνης ως εργαλείου για το «χτίσιμο» του σώματος «δεν έχει εγκριθεί ιατρικά και πρέπει να αποθαρρύνεται».

Ο Δρ Yeap  και η ομάδα του προσπάθησαν να σταθμίσουν τη σχετική επίδραση της θεραπείας τεστοστερόνης και της άσκησης στην υγεία της καρδιάς 78 ανδρών ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μεταξύ των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από χαμηλά έως φυσιολογικά. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιακών παθήσεων, δεν κάπνιζε ή δεν έκανε θεραπεία τεστοστερόνης στην αρχή της μελέτης.

Όλοι υποβλήθηκαν αρχικά σε εξέταση αρτηριακής ροής αίματος ως μέτρο για την υγεία και τη λειτουργία της καρδιάς, προτού χωριστούν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Μια ομάδα έκανε αερόβια άσκηση και άσκηση αντίστασης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ λάμβανε και θεραπεία με τεστοστερόνη. Μια δεύτερη λάμβανε μόνο τεστοστερόνη. Μια τρίτη έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο  και μια τέταρτη έλαβε θεραπεία με εικονικό φάρμακο και ασκούνταν συστηματικά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι από μόνη της, η άσκηση προκάλεσε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με όσους υποβλήθηκαν σε θεραπεία τεστοστερόνης. Αλλά η αρτηριακή λειτουργία αυξήθηκε κατά 28% μεταξύ εκείνων που ασκούνταν χωρίς να λαμβάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη, σε αντίθεση με βελτίωση 19% που παρατηρήθηκε μεταξύ εκείνων που ασκούνταν και λάμβαναν θεραπεία τεστοστερόνης.

Οι άνδρες που απλώς έκαναν θεραπεία τεστοστερόνης δεν είδαν καθόλου βελτίωση της υγείας της καρδιάς τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μπορεί να είναι προτιμότερη από τη θεραπεία τεστοστερόνης για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σε ηλικιωμένους άνδρες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Hypertension.