Ακόμη και μόνο μία δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ έδειξαν 75% προστασία από την Covid-19, υποδεικνύοντας ότι το εμβόλιο βοηθά στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων ακόμη και με μία δόση. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης τετραπλάσια μείωση του κινδύνου ασυμπτωματικής μόλυνσης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν εμβολιαστεί μετά από 12 ημέρες – υποδηλώνοντας ότι η πρώτη δόση θα μειώσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια δραματική μείωση του ποσοστού των θετικών τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου μεταξύ ασυμπτωματικών εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech», δήλωσε ο Nick Jones, ειδικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ, επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από χιλιάδες τεστ που διεξάγωνται κάθε εβδομάδα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο ασυμπτωματικής λοίμωξης μειώθηκε επίσης κατά το ήμισυ ακόμη και σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί λιγότερο από 12 ημέρες νωρίτερα.

Ο Δρ Mike Weekes, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «σπουδαία νέα»: «Το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο παρέχει προστασία από την αρρώστια από τον SARS-CoV-2, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της λοίμωξης, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους».

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί ανεξάρτητα από άλλους επιστήμονες, αλλά δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο ως προδημοσίευση.

Επίσης, δεδομένα από τον «πραγματικό κόσμο» που δημοσιεύθηκαν από το Ισραήλ, το οποίο διεξάγει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer στον κόσμο, έδειξαν ότι δύο δόσεις του εμβολίου μείωσαν τα συμπτώματα Covid-19 κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις σοβαρές ασθένειες σχεδόν εξίσου.