Η άσκηση υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας πιθανός τρόπος για να μειωθούν οι ημικρανίες και μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον περιορισμό των αιτιών της, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου.
«Είναι μια περίπλοκη σχέση, αλλά γνωρίζουμε ότι η άσκηση, γενικά, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων των καλών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που συμβάλλουν όχι μόνο σε λιγότερους πονοκεφάλους, αλλά και σε καλύτερη διάθεση και γενική ευεξία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Mason Dyess, ανώτερος συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η άσκηση βελτιώνει επίσης την υγεία της καρδιάς και αυτό βοηθά στη διαχείριση βάρους, το οποίο σχετίζεται επίσης με καλύτερο έλεγχο της ημικρανίας, δήλωσε ο Δρ Dyess.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 4.600 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ημικρανία. Περίπου το 75% είχε 15 ή περισσότερες ημικρανίες τον μήνα. Το άλλο 25% είχε 14 ή λιγότερες.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας τους, τον ύπνο, την κατάθλιψη και το άγχος. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο μέτρια έως έντονη άσκηση έκαναν κάθε εβδομάδα – τζόκινγκ, πολύ γρήγορο περπάτημα, σπορ, έντονες δουλειές στο σπίτι και ποδηλασία, μεταξύ άλλων.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες ανάλογα τη συχνότητα άσκησης, που κυμαίνονταν από μηδέν έως περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα, το ελάχιστο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Περίπου το 27% έκανε την προτεινόμενη διάρκεια ή περισσότερο.
Οι συμμετέχοντες που ασκήθηκαν λιγότερο από το συνιστώμενο είχαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 47% των ατόμων που δεν ασκούνταν είχαν κατάθλιψη. Το 39% είχε άγχος και το 77% είχε προβλήματα ύπνου.
Συγκριτικά, περίπου το 25% της πιο δραστήριας ομάδας είχε κατάθλιψη. Το 28% είχε άγχος. και το 61% προβλήματα ύπνου.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης τη σχέση μεταξύ άσκησης και συχνότητας πονοκέφαλου. Στην ομάδα χωρίς άσκηση, το 5% είχε έως τέσσερις ημέρες πονοκέφαλο τον μήνα, ενώ το 48% είχε 25 ή περισσότερες ημέρες κεφαλαλγίας τον μήνα. Στην ομάδα περισσότερης άσκησης, το 10% είχε χαμηλή συχνότητα πονοκέφαλου και το 28% είχε υψηλή συχνότητα πονοκέφαλου.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη δείχνει μόνο μια σχέση μεταξύ της άσκησης και της ημικρανίας και δεν αποδεικνύει αιτία και το αποτέλεσμα.