Η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα.

Η πρωθυπουργός Sanna Marin  έφτασε σε αυτήν την απόφαση από την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat. Ο κύριος λόγος για την απόφαση είναι ότι τα εστιατόρια δεν μπορούν να κλείσουν βάσει του ισχύοντος νόμου περί μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η απόφαση λαμβάνεται καθώς οι νέες μεταλλάξεις του ιού συμβάλλουν στην απότομη αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέπει στην κυβέρνηση, πέρα από το κλείσιμο της εστίασης, να κλείσει τα σχολεία και να περιορίσει την κίνηση των πολιτών μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

«Η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο το να έχουμε όλοι λιγότερες επαφές μεταξύ μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Sanna Marin σε συνέντευξη Τύπου: «Όλοι τώρα έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν το πώς θα πάει η άνοιξη και το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Αρκετές περιοχές της Φινλανδίας έχουν καταγράψει μια ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με εστίες μεγάλης διασποράς να  εντοπίζονται μεταξύ των σκιέρ στη Λαπωνία και των εργαζομένων σε ναυπηγεία και εργοτάξια.

Η Φινλανδία, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον ιό, έχει καταγράψει 58.064 κρούσματα και 742 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 210 άτομα νοσηλεύονται επί του παρόντος στα νοσοκομεία της χώρας με Covid-19.