Το να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό ως τα βαθιά γεράματα, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο και η αλλαγή της διατροφής μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, με το κοτόπουλο και τα ψάρια να αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό το κόκκινο κρέας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά χρησιμοποιούνται μόνο σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες.

Οι διατροφολόγοι έχουν εδώ και πολύ καιρό εκφράσει τα οφέλη της διατροφής σε διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος. Αλλά μια ομάδα ερευνητών στη Σκωτία, με επικεφαλής την Janie Corley, ήθελε να εξετάσει αν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα καθώς περνούν τα χρόνια.

Για να το κάνει αυτό, η ομάδα της εξέτασε τη γνωστική ικανότητα περισσότερων από 500 ατόμων κατά μέσο όρο 79 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε σημάδια άνοιας. Τα τεστ επικεντρώθηκαν στην επίλυση προβλημάτων, στην ταχύτητα σκέψης, στη μνήμη και στη γνώση λέξεων και οι ερευνητές έλαβαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες από 350 συμμετέχοντες.

«Η συμπερίληψη τόσο της γνωστικής ικανότητας όσο και των μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου στη μελέτη είναι σημαντική, επειδή διευρύνει την κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ όσων τρώμε και της γνωστικής γήρανσης», εξήγησε η Corley, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο. του Εδιμβούργου.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το ποια ήταν η τυπική διατροφή τους τον περασμένο χρόνο.

Οι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ, σύμφωνα με τη μελέτη. Η διατροφή συσχετίστηκε θετικά με τη βελτιωμένη απόδοση σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η λεκτική ικανότητα και η οπτικοχωρική ικανότητα (ικανότητα των ανθρώπων να αναλύουν και να μεταβάλλουν αντικείμενα στο μυαλό τους).

Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν είχε καμία επίδραση στη δομή του εγκεφάλου, όπως φάνηκε στις μαγνητικές τομογραφίες. Σύμφωνα με τη Lona Sandon, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, «Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι έχει σχέση με τη μείωση της φλεγμονής, καθώς και με θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο ή το φυλλικό οξύ που βρίσκονται στα φυλλώδη λαχανικά».

Η Sandon αναγνώρισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα υγιή λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, που φαίνεται να παίζουν ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και του σώματος. Αυτά τα υγιή λίπη, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στη μεσογειακή διατροφή, βοηθούν και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Experimental Gerontology.