Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό σε όσα διαπιστώνουμε στην πράξη για τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους από 900.000 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο:

«Τα στοιχεία τα οποία σφραγίζουν και χαρακτηρίζουν ως επιτυχή τα εμβόλια, είναι πρώτον η ασφάλεια. Δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

»Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η αποτελεσματικότητα. Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στα Νοσοκομεία, η πρόληψη των θανάτων που προσεγγίζει το 100%, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου, είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα των εμβολίων που εφαρμόζονται.

»Θα πρόσθετα σε αυτά και μία από τις πιο πρόσφατες γνώσεις, τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, ένα γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στο περιβάλλον. Δηλαδή προσφέρει το εμβόλιο και την ατομική προστασία, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον.

»Και τα τρία εμβόλια, και της Pfizer και της Moderna και της AstraZeneca, είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει παρασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα, συγκεκριμένα του αδενοϊού 26.

»Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις μελέτες, κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου. Είναι σημαντικό ότι η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου είναι συγκρίσιμη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτίου Αφρικής, ενώ έχει το πλεονέκτημα να είναι εύχρηστο και μονοδοσικό, με μία μόνο δόση.

»Τα τρία, λοιπόν, εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα, έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, όπως έχουμε αναφέρει και άλλοτε.

»Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία».