Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott εξέδωσε εκτελεστική εντολή, η οποία καταργεί άμεσα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληρη την πολιτεία και άρει τους υπόλοιπους περιορισμούς για την περιορισμό της πανδημίας από την επόμενη εβδομάδα.

Από τις 10 Μαρτίου, θα επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις να ανοίξουν χωρίς όρια χωρητικότητας. Οι κάτοικοι του Τέξας θα είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους ποια προληπτικά μέτρα θα ακολουθήσουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δήλωσε ο Abbott.

«Η κατάργηση των κρατικών περιορισμών δεν ακυρώνει την προσωπική ευθύνη ή τη σημασία της φροντίδας των μελών της οικογένειάς σας, της φροντίδας των φίλων σας και της φροντίδας άλλων στην κοινότητά σας», δήλωσε ο Abbott κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Lubbock.

Τώρα που το Τέξας διαθέτει ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την Covid-19, οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις πρέπει να αρθούν, πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται το κράτος να τους λέει πώς να λειτουργούν», είπε.

Αν και τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώθηκαν από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση. Το Τέξας των 29 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κατά μέσο όρο 7.600 νέα κρούσματα καθημερινά και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πολιτειών με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό.

Ο Abbott σημείωσε ότι αν οι νοσηλείες για Covid-19 σε κάποια από τις 22 υγειονομικές περιφέρειες της πολιτείας ξεπεράσουν το 15% της δυναμικής των νοσοκομείων σε κλίνες για 7 συνεχόμενες ημέρες, ένας τοπικός δικαστής μπορεί να ζητήσει την επιβολή μέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, ένας δικαστής δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, όπως πρόστιμα, αν κάποιος δεν ακολουθεί τα μέτρα, διευκρίνισε ο Abbott, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της χρήσης μάσκας προσώπου. Επιπλέον, εάν επιβάλλονται περιορισμοί σε επίπεδο κομητείας, πρέπει να επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με χωρητικότητα 50% ή περισσότερο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, εξέφρασε από την πλευρά του την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του κυβερνήτη του Τέξας: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι αυτή η λογική του Νεάντερταλ, ότι “Τώρα, όλα πάνε καλά, βγάλτε τη μάσκα, ξεχάστε τη”. Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος».