Η ιταλική κυβέρνηση μπλοκάρισε την εξαγωγή 250.000 εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία. Τα εμβόλια παράγονται σε εργοστάσιο της εταιρείας στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που χρησιμοποιεί τους νέους κανονισμούς που επιτρέπουν τη διακοπή των εξαγωγών, εάν η εταιρεία που παρέχει τα εμβόλια δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε.

Η Αυστραλία είπε ότι η απώλεια μίας αποστολής εμβολίων δεν θα επηρέαζε το πρόγραμμα εμβολιασμού της, ωστόσο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει την κίνηση της Ιταλίας, να επανεξετάσει την απόφαση.

Η AstraZeneca έχει ενημερώσει ότι θα παρέχει μόνο το 40% των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή. Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο για την κίνηση της Ιταλίας από την AstraZeneca ή την Ε.Ε.

Η Αυστραλία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού της την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, ενώ  άμεσα θα ξεκινήσει και η διάθεση εκείνου της AstraZeneca.

Η ιταλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα για να ενημερώσει ότι σκοπεύει να εμποδίσει την αποστολή των εμβολίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξήγησε την κίνηση, λέγοντας ότι έλαβε το αίτημα για έγκριση της αποστολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι σε προηγούμενα αιτήματα δόθηκε το πράσινο φως, καθώς περιελάμβαναν περιορισμένο αριθμό δειγμάτων για επιστημονική έρευνα, αλλά το τελευταίο αίτημα -που είναι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων του εμβολίου, περισσότερες από 250.000- απορρίφθηκε.

Εξήγησε την κίνηση της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Αυστραλία δεν είναι στη λίστα των «ευάλωτων» χωρών, ότι υπήρχε μόνιμη έλλειψη εμβολίων στην Ε.Ε. και την Ιταλία και ότι ο αριθμός των δόσεων ήταν υψηλός, σε σύγκριση με εκείνες που δόθηκαν στην Ιταλία και την Ε.Ε. στο σύνολό της.

«Η Αυστραλία έθεσε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολλαπλών καναλιών και ζητήσαμε να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Greg Hunt. Δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ήδη λάβει 300.000 δόσεις και σχεδίαζε να ξεκινήσει την τοπική παραγωγή τον επόμενο μήνα: «Η εγχώρια παραγωγή θα ξεκινήσει με 1 εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα από τα τέλη Μαρτίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο», συμπλήρωσε.