Δωρεάν Δειγματοληπτικοί Έλεγχοι, από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, από τις 10:00 έως τις 15:00, στην πλατεία Συντάγματος και στο Σταθμό Μετρό «Σύνταγμα».

Όσοι πολίτες επιθυμούν να προσέλθουν πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλειας τους (Α.Μ.Κ.Α.) και να έχουν απαραίτητα μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με αριθμό 1 στο 13033, για τη μετακίνησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι online βρίσκεται και η πλατφόρμα Testing.gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να κάνουν αίτηση για να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό. Οι έλεγχοι θα γίνονται δωρεάν σε όσους επιλεχθούν για το τεστ, με σκοπό να βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

Για να συμμετέχει κάποιος, αρκεί να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμο, την ηλικία, τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας του, την ιδιότητά του και τον αριθμό του κινητού του.

Εφόσον επιλεγείτε «για δωρεάν έλεγχο για COVID19» θα λάβετε στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην φόρμα σχετικό μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβείτε. Την ημέρα της εξέτασης παρουσιάστε το SMS στο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξεταστείτε κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται από το υγειονομικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού (lockdown), και κατά την επίσκεψη στο σημείο εξέτασης το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Επίσης η εξέταση αποτελεί δικαιολογημένη απουσία από την εργασία σας για 3 ώρες.

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η πλατφόρμα δεν απευθύνεται σε πολίτες που έχουν συμπτώματα – ο σκοπός είναι να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας και τον ΕΟΔΥ.