Όπως είναι γνωστό, τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η οικονομική ευμάρεια συνδέεται με μεγαλύτερα αισθήματα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε 162 χώρες.

Διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο εισόδημα προέβλεπε εάν οι άνθρωποι ένιωθαν καλά για τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης εμπιστοσύνης, υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας. Οι μελέτες δεν βρήκαν μια συνεπή σχέση μεταξύ του επιπέδου εισοδήματος και των συναισθημάτων των ανθρώπων προς τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης, του θυμού και της συμπόνιας.

«Η κατοχή περισσότερων χρημάτων δεν κάνει απαραίτητα ένα άτομο πιο συμπονετικό και ευγνώμων και ο μεγαλύτερος πλούτος μπορεί να μην συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο φιλικής και ανεκτικής κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eddie Tong, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Αλλά το χαμηλότερο εισόδημα προέβλεπε αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του φόβου και της ντροπής. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια τόσο στις χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό Emotion.

«Οι επιπτώσεις του εισοδήματος στη συναισθηματική μας ευημερία δεν πρέπει να υποτιμώνται», δήλωσε ο Δρ Tong: «Η κατοχή περισσότερων χρημάτων μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα, ενώ το χαμηλότερο εισόδημα σχετίζεται με τη θλίψη και το άγχος».

Σε μια ανάλυση μιας μακροχρόνιας έρευνας, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο εισόδημα προέβλεπε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση 10 χρόνια μετά την αρχική έρευνα, ενώ το χαμηλό εισόδημα προέβλεπε περισσότερα αρνητικά συναισθήματα.

«Οι πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση του εισοδήματος του μέσου ατόμου και στην ενίσχυση της οικονομίας μπορεί να συμβάλουν στη συναισθηματική ευημερία των πολιτών», δήλωσε ο Δρ Tong: «Ωστόσο, μπορεί να μην συμβάλλουν απαραίτητα σε συναισθηματικές εμπειρίες που είναι σημαντικές για την κοινοτική αρμονία».

Η μελέτη πάντως δεν αποδεικνύει ότι το υψηλότερο εισόδημα προκαλεί αυτά τα συναισθήματα – μόνο ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.