Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να επιστρέψουν σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Όσοι έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολιασμού μπορούν να συναντιούνται άφοβα με άλλα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και μη εμβολιασμένα άτομα που ωστόσο δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από Covid-10 (π.χ. ηλικιωμένοι), σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

Οι άνθρωποι θεωρούνται προστατευμένοι από τον ιό δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου τους, σημείωσε το CDC.

Αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό.

Οι συστάσεις λένε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν:

-Να συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα χωρίς μάσκες ή κοινωνική αποστασιοποίηση

-Να συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από ένα νοικοκυριό, εάν εκείνα δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό

-Δεν χρειάζονται τεστ ή καραντίνα όταν έρθουν σε επαφή με κρούσμα Covid-19, εκτός εάν εμφανίσουν συμπτώματα

Ωστόσο, και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν:

-Να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και τον συνωστισμό

-Να φοράνε μάσκες και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση σε δημόσιους χώρους

Το CDC είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος οι εμβολιασμένοι άνθρωποι να μεταδώσουν την ασθένεια σε μη εμβολιασμένους, καθώς τα δεδομένα σχετικά με το αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό δεν είναι αρκετά. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ζητούν από τους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις τους από μη εμβολιασμένους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19.

Ο ανώτερος σύμβουλος του CDC, Δρ Andy Slavitt δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε αρχίσει να περιγράφουμε το πώς θα μοιάζει ο κόσμος καθώς θα ξεπερνάμε την Covid-19. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται ο κατάλογος των δραστηριοτήτων που θα μπορούμε να κάνουμε άφοβα θα συνεχίσει να αυξάνεται».