Το να τρώμε λίγη σοκολάτα μετά από μια κουραστική μέρα δεν είναι λόγος για τύψεις. Τούτου λεχθέντος, είναι λογικό να προσέχουμε τη διατροφή μας και να καταναλώνουμε ζάχαρη με μέτρο, καθώς είναι σίγουρο ότι η μεγάλες ποσότητες δεν κάνουν καλό ούτε στη σιλουέτα ούτε στην υγεία μας.

Όχι μόνο μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μας, αλλά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη είναι παντού – κρύβεται στα περισσότερα τρόφιμα, από τα δημητριακά σας έως τις έτοιμες σάλτσες. Σε μια προσπάθεια μείωσής της, αρκετοί προτιμούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα λεγόμενα «υγιή υποκατάστατα ζάχαρης» μπορεί να μην είναι τόσο καλά όσο νομίζετε: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά έχουν την ίδια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, στην παραγωγή ινσουλίνης και στην υγεία των δοντιών.

Μέλι
Το μέλι είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φυσικό προϊόν. Περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β, αλλά εξακολουθεί να έχει σχεδόν την ίδια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και στα δόντια μας με τη ζάχαρη, καθώς και σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Επίσης, μπορεί να υπάρχει τάση να χρησιμοποιούμε περισσότερο επειδή το θεωρούμε υγιεινό και επειδή είναι σε υγρή μορφή, με αποτέλεσμα να έχει την ίδια αρνητική επίδραση στην αύξηση του βάρους με τη ζάχαρη

Στέβια
Εάν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη, πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η στέβια είναι η καλύτερη εναλλακτική. Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει τη γλυκύτητα που θέλουμε, αλλά χωρίς να ανησυχούμε για αύξηση βάρους ή σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν μια πικρή επίγευση, που τελικά τους κρατάει μακριά της.

Σιρόπι σφενδάμου
Το αγγλιστί maple syrup έχει γίνει γνωστό και στη χώρα μας χάρη στους food blogger και στη μόδα του brunch (συνοδεύει τέλεια τα pancakes) και προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο, το φύλλο του οποίου κοσμεί τη σημαία του Καναδά. Το σιρόπι σφενδάμου έχει περίπου τρεις θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή μία λιγότερο από τη ζάχαρη, όμως αυτό δεν φαίνεται πολύ σημαντικό, καθώς συνήθως χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο, για τους ίδιους λόγους με το μέλι. Σε αντίθεση μάλιστα με το μέλι, δεν προσφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.